Κλείσιμο

Οριακό πλεονέκτημα Ομπάμα σε πολιτείες κλειδιά

Για οριακό πλεονέκτημα του Μπαράκ Ομπάμα σε πολιτείες κλειδιά ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Τρίτης κάνουν λόγο την Κυριακή τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δημοσκoπήσεις σε αυτούς ο δημοκρατιός υποψήφιος για την προεδρία διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου στη Φλόριδα, την Άιοβα, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο. Ο Ρόμνεϊ έχει προβάδισμα στην πολιτεία του Κολοράντο στη οποία είχε επικρατήσει ο Ομπάμα το 2008.

Οι πολιτικοί αναλυτές και των δυο πλευρών αναμένουν η ψηφοφορία της Τρίτης να θυμίζει περισσότερο τις προεδρικές εκλογές θρίλερ του 2000 και του 2004, και όχι την εμφατική νίκη του Ομπάμα του 2008.

Μετά από χρόνια αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το αμερικανικό εκλογικό σώμα είναι πιο διχασμένο από ποτέ, με τη φυλή, τη γεωγραφική περιοχή και την ηλικία να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ψήφο των εκλογέων.

Το κλίμα στις ΗΠΑ είναι έντονα πολωμένο, με τους δυο υποψηφίους να επιχειρούν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στον αντίπαλό τους.

Oι προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου είναι οι «ακριβότερες» όλων των εποχών: Για πρώτη φορά, Ομπάμα και Ρόμνεϊ απέρριψαν τη δημόσια χρηματοδότηση, κάτι που τους απελευθέρωσε από το «πλαφόν» στις προεκλογικές δαπάνες. Συνολικά, 2,6 δισ. δολάρια έχουν διατεθεί για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Τις αμερικανικές εκλογές θα "παρακολουθεί" λεπτό προς λεπτό το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Το επιτελείο του σταθμού και οι απεσταλμένοι μας στις ΗΠΑ παρακολουθούν  την εκλογική διαδικασία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και αναλύουν τα αποτελέσματα.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας