Αντιδράσεις για τους γάμους ομοφυλοφίλων στη Γαλλία

Να εμποδίσουν τα σχέδια του Φρανσουά Ολάντ να νομιμοποιήσει τους γάμους των γκέι ζευγαριών επιδιώκουν η γαλλική καθολική εκκλησία και τα δεξιά πολιτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων καρδινάλιος Αντρέ Βεν Τρουά έχει ανακοινώσει εκστρατεία κατά της νομιμοποίησης των γάμων, ενώ η αρχηγός του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λεπέν και o επίδοχος διάδοχος του Σαρκοζί στην ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος (UMP) Ζαν Φρανσουα Κοπ σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μαζικών διαδηλώσεων.

Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων στις 7 Νοεμβρίου.

Η γαλλική κοινωνία κατά παράδοση υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η καθολική εκκλησία διατηρεί ακόμη επιρροή στις αγροτικές περιοχές. Το 62% των Γάλλων δηλώνουν καθολικοί, αλλά λίγοι πηγαίνουν στην εκκλησία.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ifop η πλειονότητα των γάλλων πολιτών τάσσεται υπέρ των γκέι γάμων, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 61% από 65% τον Αύγουστο. Επίσης, η υποστήριξη για υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους μειώθηκε από 53% στο 48%.

Πηγή: skai.gr