Υπέρ της επανεκλογής Ομπάμα ο Economist

Υπέρ της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα, αν και με λιγότερο ενθουσιασμό, τάσσεται το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό, Economist.

Το φιλελεύθερο περιοδικό, που κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή, εκτιμά σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ότι «παρ'  όλα τα ελαττώματά του, ο Ομπάμα απομάκρυνε την αμερικανική οικονομία από το χείλος της αβύσσου και κάνει καλή δουλειά στην εξωτερική πολιτική. Για το λόγο αυτό, το περιοδικό θα επιδιώξει την επανεκλογή του».

Τονίζει, μάλιστα, ότι o αντίπαλος του προέδρου Ομπάμα, Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ, «δεν κάνει για τη δουλειά αυτή».

Ωστόσο, o Economist επισημαίνει ότι τόσο η θητεία του Αμερικανού προέδρου όσο και οι υποσχέσεις του Μιτ Ρόμνεϊ έχουν μεν ενθαρρυντικά σημεία αλλά και σοβαρά μειονεκτήματα.

«Η επιλογή πρέπει να γίνει με βάση τις απαντήσεις σε δύο ερωτήματα: Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν καλός, ιδιαίτερα στα βασικά θέματα, όπως είναι η οικονομία και η εξωτερική πολιτική; Η Αμερική μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος αλλάζει συνεχώς άποψη, ότι θα τα πάει καλύτερα;» γράφει το εβδομαδιαίο περιoδικό. «Σε αυτή τη βάση, ο Δημοκρατικός αξίζει, με ένα μικρό πλεονέκτημα, να επανεκλεγεί».

Ο Economist υπενθυμίζει ότι υποστήριξε την υποψηφιότητα Ομπάμα «με ενθουσιασμό» ,το 2008, προέβλεψε όμως ότι οι Αμερικανοί «θα πάνε στις κάλπες με πολύ μικρόερη ελπίδα». «Η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, πρέπει τώρα να λάβει μιαν απόφαση πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια» σημειώνει το περιοδικό.

Όμως, αν και εκτιμά ότι τα επιτεύγματά του Ομπάμα ήταν μέτρια, ο Economist θεωρεί ότι Ρόμνεϊ άλλαξε γνώμη σε πολλά ζητήματα για να είναι αξιόπιστος, και τα σχέδιά του για μείωση των φόρων και την αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν είναι ρεαλιστικά.

Πηγή: skai.gr