Κλείσιμο

Έρευνα: Κοστίζουν ακριβά οι άνεργοι νέοι στην ΕΕ

Η «χαμένη γενιά» των νέων ευρωπαίων κοστίζει στην ΕΕ συνολικά 153 δις € ετησίως, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από το Eurofound, διαπιστώνει ότι οι ευρωπαίοι ηλικίας 15 με 29 που δεν βρίσκονται σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση (γνωστοί ως Neets) έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και κοστίζουν στην ΕΕ 3 δις € εβδομαδιαίως σε κρατικές κοινωνικές δαπάνες και απώλεια παραγωγής.

«Οι συνέπειες μιας χαμένης γενιάς δεν είναι μόνο οικονομικές […] αλλά και κοινωνικές, με τον κίνδυνο οι νέοι να επιλέξουν να εξαιρεθούν από τη δημοκρατική συμμετοχή στην κοινωνία» αναφέρει η έκθεση.

Το ποσοστό των απασχολούμενων νέων στην Ευρώπη, έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ πέρυσι 42% των απασχολούμενων νέων είχαν προσωρινή εργασία. Ακόμη, το 30% εξ αυτών βρισκόταν είχε μερική απασχόληση, συνεχίζει η έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ως αναλογία της ετήσιας εθνικής παραγωγής, η Ιρλανδία εκτιμάται ότι έχασε 2.8% του ΑΕΠ της σε ανενεργούς νέους το 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 3.28% και στην Πολωνία 2.04%.

Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι το συνολικό κόστος ΕΕ που συνδέεται με τα αυξανόμενα νούμερα των «Neet», είναι 10.8 δις € δημοσίων χρημάτων, και 142.1 δις € σε εκτιμώμενη απώλεια της παραγωγής. Αξιοσημείωτο είναι ότι χαρακτηρίζει «πολύ συντηρητικά» αυτά τα νούμερα καθώς δεν περιλαμβάνουν και τις πρόσθετες δαπάνες για το έγκλημα ή την υγεία ως επιδράσεις της μακρόχρονης ανεργίας.

«Τα 153 δις € είναι μια υποθετική κατάσταση, σε περίπτωση που όλοι οι νέοι μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας […] ωστόσο μια άλλη οπτική είναι ότι εάν ενταχθεί μόλις το 10% των Neet, δηλαδή 1.4εκ νέοι, θα αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 15δις € ετησίως», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Massimiliano Mascherini.

Τέλος σημειώνεται ότι πάνω από το 40% των νέων ελλήνων ηλικίας 25-29 ετών δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr