Εικόνες καταστροφής αφήνει πίσω του ο κυκλώνας Sandy (pics)

Εικόνες καταστροφής και μεγάλες προκλήσεις έχει αφήσει έως τώρα στο διάβα του ο κυκλώνας Sandy, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, να ανακοινώνει πως οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρζεϊ έχουν υποστεί μία «μεγάλη καταστροφή», ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενη οικονομική υποστήριξη των πληγέντων από την κυβέρνηση.

«Η εκλογές θα φροντίσουν τον εαυτό τους», σχολίασε ο κ. Ομπάμα, στρέφοντας το βλέμμα στην αμφίρροπη αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου. «Αυτή τη στιγμή, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε το ότι σώζουμε ζωές [...] και πως αντιδρούμε το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να οδηγήσουμε την οικονομία πίσω στις ράγες».

Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Associated Press εκτιμά πως περίπου 8,1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, τμήματα του Μανχάταν γρήγορα πλημμύρισαν καθώς ο Ανατολικός Ποταμός και ο ποταμός Χάντσον υπερχείλισαν. Θαλασσινό νερό κατέκλυσε σήραγγες και πλημμύρισε το ιστορικό υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά που μετέτρεψαν τους δρόμους σε χείμαρρους.

Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα υποσταθμό ενέργειας, ενώ πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Κουίνς κατέστρεψε περίπου 80 κατοικίες.

Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Wall Street παρέμενε κλειστό για δεύτερη διαδοχική μέρα, πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, από το 1888!

Την ίδια στιγμή, ένα φράγμα υποχώρησε στο βόρειο Νιού Τζέρζεϊ, «βυθίζοντας» τρεις οικισμούς κάτω από 1,5 έως 2 μέτρα νερού. «Οι τρεις πόλεις έχουν σχεδόν καταστραφεί» δήλωσε στο CNN τοπική αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Σωστικά συνεργία με βάρκες κατόρθωσαν τελικά να απομακρύνουν τους κατοίκους οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στις σκεπές των σπιτιών τους, ενώ σε άλλες περιοχές της πολιτείας άνθρωποι ανέφεραν πως είδαν... καρχαρίες να κολυμπούν στις αυλές τους.

Πρωτοφανής ήταν η εικόνα και στην Ατλάντικ Σίτι του Νιού Τζέρζεϊ, όπου περίπου 50.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του τυφώνα.

Το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν οι ΗΠΑ δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, καθώς άλλωστε η Sandy συνεχίζει το... έργο της, ωστόσο η εταιρεία Eqecat εκτιμά πως το κόστος των ζημιών θα ανέλθει σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.







Πηγή: skai.gr