Κλείσιμο

Δημοσκοπήσεις: Ο Μπαράκ Ομπάμα νικητής της τηλεμαχίας (upd)

Τις θέσεις τους για Συρία, Λιβύη και Ιράν παρουσίασαν Ομπάμα και Ρόμνεϊ, στην τρίτη και τελευταία με συντονιστή με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μπομπ Σίφερ του CBS στη Φλόριδα, με τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο να προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις στην εξωτερική πολιτική που θεωρείται ως το προνομιακό πεδίο του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου CNN, 48% των ερωτηθέντων ανέδειξαν νικητή της τηλεμαχίας τον Ομπάμα και 43% τον Ρόμνεϊ, ενώ σύμφωνα με το CBS o αμερικανός πρόεδρος επικράτησε με ποσοστό 53% έναντι 23% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν μία στρατηγική ενάντια τον εξτρεμισμό», υποστήριξε στο ντιμπέιτ ο Μιτ Ρόμνεϊ.

«Να τονίσουμε τις συμμαχίες μας στον πλανήτη για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις απειλές του μέλλοντος», τόνισε από την πλευρα του, ο αμερικανός πρόεδρος.

Για την κατάσταση στη Συρία, ο Ομπάμα τόνισε ότι «οι Σύροι είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ποιόν βοηθάμε, για να μην χορηγήσουμε όπλα σε λάθος πλευρά στην περιοχή».

«Να αναπτύξουν ηγετικές πρωτοβουλίες και σχέσεις με την πλευρά που θα αναλάβει την ευθύνη στη Συρία, μόλις απομακρυνθεί το καθεστώς Άσαντ», πρότεινε από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ.

Εμφανίστηκε, πάντως, κατηγορηματικά αντίθετος σε μία ανάμειξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Η εξωτερική πολιτική θεωρείται «ισχυρό χαρτί» του αμερικανού προέδρου, αλλά ο Ρόμνεϊ τις τελευταίες εβδομάδες ασκεί δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα στην τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο μήνα εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επιχειρεί να κερδίσει έδαφος ποντάροντας σε θέματα εθνικής ασφαλείας τα οποία ανέκαθεν απασχολούσαν τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Πηγή: skai.gr