Αλλαγές στο «σύνταγμα» του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας;

Το επερχόμενο 18ο Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που θα συνέλθει στο Πεκίνο στις 8 Νοεμβρίου, δε θα αναδείξει μονάχα τη νέα ηγεσία του κόμματος, που θα κυβερνήσει την Κίνα για την επόμενη δεκαετία, αλλά θα εξετάσει και προτάσεις για τροποποίηση του κομματικού «συντάγματος», όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Xinhua
δεν αποσαφήνισε ποιες θα είναι οι προτεινόμενες «συνταγματικές» τροποποιήσεις, εξηγώντας ωστόσο πως ενδεχόμενες αλλαγές θα «συνάδουν με τις ανάγκες θεωρητικής καινοτομίας, πρακτικής και ανάπτυξης του ΚΚΚ» ενώ παράλληλα θα «προαγάγουν το έργο του Κομουνιστικού Κόμματος και θα ενισχύσουν τη δομή του».

Πηγή για τις πληροφορίες του Xinhua είναι μία γραπτή δήλωση συντάχθηκε έπειτα από σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Το «σύνταγμα» του ΚΚΚ
δεν είναι ένα νομικό έγγραφο αλλά ένας οργανωτικός οδηγός για το Κόμμα και ταυτόχρονα μία συλλογή ιδεολογικών αιτιολογιών για την επιδίωξη πολιτικών, που είτε εφαρμόσθηκαν είτε εγκαταλείφθηκαν σιωπηρά, κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας του ΚΚΚ από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ στην οικονομία της μαζικής αγοράς του σήμερα.
Πηγή: skai.gr