Κλείσιμο

Επίθεση δέχεται το Estelle

Επίθεση από ισραηλινούς δέχεται το πλοιάριο Estelle το οποίο μεταφέρει στη Γάζα ακτιβιστές.

Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Victoria Strand, από τη Στοκχόλμη, εκπρόσωπος της σουηδικής πρωτοβουλίας Ένα πλοίο για τη Γάζα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι επιβαίνοντες στο πλοίο επικοινώνησαν μαζί της τηλεφωνικά και της είπαν ότι η επίθεση άρχισε αφότου τους πλησίασαν ισραηλινά πλοία.

Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν το πλοίο, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο ιστιοφόρο, που φέρει φιλανδική σημαία, επιβαίνουν και πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας.

Στο πλοίο επιβαίνουν μεταξύ άλλων βουλευτές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά και τρεις πολίτες Ισραήλ.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των επιβατών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://shiptogaza.gr/

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παραπάνω ιστοσελίδα, ο Estelle περικύκλωσαν πέντε ή έξι σκάφη του ναυτικού και στρατιώτες, φορώντας μάσκες προσπαθούν να ανέβουν στο πλοίο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με το CNN, το πλοίο μεταφέρει δύο ελαιόδεντρα, 41 τόνους τσιμέντο, βιβλία, παιχνίδια και ιατρικό εξοπλισμό.

Πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Εξωτερικών είχε προτρέψει τους Έλληνες να μη συμμετάσχουν στην αποστολή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας από το σκάφος Estelle και ότι Έλληνες πολίτες προτίθενται να συμμετάσχουν, το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΟΗΕ περί ανάγκης διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω επισήμων διαύλων, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας και τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των γεγονότων του 2010, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του σκάφους Estelle».

ΤΟ ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το Estelle δεν έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Πηγή: skai.gr