Σε αναταραχή ο Λίβανος μετά τη βομβιστική επίθεση

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ αλ Χαρίρι, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες στη Βηρυτό και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, Ουίσαμ αλ Χάσαν.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού Future Television ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία αυτή, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Λιβάνου απάντησε: «Ο Μπασάρ Χάφεζ αλ Άσαντ», δίνοντας το πλήρες όνομα του Σύρου προέδρου.
Ο πατέρας του Σάαντ αλ Χαρίρι, ο Ραφίκ αλ Χαρίρι, σκοτώθηκε πριν από επτά χρόνια σε βομβιστική επίθεση, για την οποία οι υποστηρικτές του επιρρίπτουν την ευθύνη στη Δαμασκό και την οργάνωση Χεζμπολάχ. «Κατηγορούμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι δολοφόνησε τον Ουίσαμ αλ Χάσαν, τον εγγυητή της ασφάλειας των Λιβανέζων», είπε ο Χαρίσι ενώ ο ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Κατηγορώ ανοιχτά τον Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του, ότι σκότωσαν τον Ουίσαμ αλ Χάσαν».

Οι πολιτικοί του Λιβάνου θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι και να αποτρέψουν τις απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

"Ο αρχηγός του κράτους καλεί όλους τους Λιβανέζους πολιτικούς να διατηρήσουν την ενότητα στο Λίβανο και να προστατεύσουν τη χώρα από όλες τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης, απ' οπουδήποτε και αν προέρχονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ολάντ.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 78 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Βηρυτού την ώρα της μεγάλης κίνησης. Η έκρηξη σημειώθηκε στην πλατεία Σασίν, στην περιοχή Ασχαριφίγια, όπου κατοικούν κυρίως μέλη της χριστιανικής κοινότητας, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το κίνητρο της επίθεσης είναι άγνωστο. Δεν είναι σαφές ακόμη εάν η έκρηξη είχε στόχο κάποιον πολιτικό στον Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων και των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων παραμένουν τεταμένες, ειδικά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία.

Πηγή: skai.gr