Ιράν: Οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν θα μας λυγίσουν

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ιράν δεν πρόκειται να υποχρεώσουν την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως διαμήνυσε σήμερα, 16 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών του περσικού κράτους, υπογραμμίζοντας αντίθετα πως οι «παράλογες» και «απάνθρωπες» κυρώσεις θα ενισχύσουν τη βούληση του ιρανικού λαού.

«Πιστεύουμε πως ο λάθος υπολογισμός που επιδιώκουν αυτές οι χώρες θα τις απομακρύνει από ένα αίσιο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ. «Συστήνουμε πως, αντί να υιοθετούν τη λάθος προσέγγιση [...] και να χρησιμοποιούν πίεση [...] με μία λογική προσέγγιση μπορούν να επιστρέψουν στις συνομιλίες».

Παράλληλα, ο κ. Μεχμανπαράστ αποσαφήνισε την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να μην υποχωρήσει από το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις «δεν μπορούν να υποχρεώσουν το ιρανικό έθνος να παραδοθεί και να αποχωρήσει», αλλά αντίθετα θα το «ενθαρρύνουν να συνεχίσει δυνατά στην πορεία του».

«Είναι ξεκάθαρο πως η επιμονή του Ιράν στην ανεξαρτησία του είναι το κύριο πρόβλημα για τη Δύση», κατάληξε ο ιρανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Ε.Ε. προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισαγωγής ή μεταφοράς ιρανικού φυσικού αερίου από οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απαγόρευση όλων των συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκών και ιρανικών τραπεζών και την απαγόρευση εξαγωγής προς την Τεχεράνη υλικών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή βαλλιστικό πρόγραμμα του περσικού κράτους.
Πηγή: skai.gr