Βρετανία: Η χρήση κάνναβης όχι χειρότερη από το πρόχειρο φαγητό ή τον τζόγο

Την αποποινικοποίηση κατοχής μικρών ποσοτήτων μαλακών ναρκωτικών ουσιών προτείνει η ανεξάρτητη Επιτροπή Πολιτικής επί Ναρκωτικών στη Βρετανία, μετά από εξαετή έρευνα. Η επιτροπή, που απαρτίζεται από επιστήμονες, πρώην αξιωματικούς της αστυνομίας, ακαδημαϊκούς και ειδικούς, εκτιμά ότι η αποποινικοποίηση της κατοχής δε θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χρήσης.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ινδική κάνναβη, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η χρήση της δεν είναι χειρότερη από την κατανάλωση πρόχειρου ανθυγιεινού φαγητού ή τον τζόγο. Η επιτροπή προκρίνει την επιβολή ελάχιστης ή καμίας κύρωσης στους καλλιεργητές. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι θα υπονομευθεί ο έλεγχος των «εργοστασίων κάνναβης» που ελέγχονται από το οργανωμένο έγκλημα.

Προτείνεται η αντικατάσταση των αποφάσεων φυλάκισης με πρόστιμα, παροχή συμβουλών από ειδικούς ή παραπομπή σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Το πόρισμα ωστόσο απορρίπτει πιο δραστικές κινήσεις αποποινικοποίησης ουσιών όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργούνταν περισσότερα προβλήματα σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση.

Η αποποινικοποίηση έστω των μαλακών ναρκωτικών αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις στο Γουέστμινστερ, καθώς η κυβέρνηση Κάμερον και οι Συντηρητικοί είναι άκρως αντίθετοι.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο