Ν. Αφρική: Σύλληψη 72 μεταλλωρύχων σε καθιστική διαμαρτυρία

Στη σύλληψη 72 μεταλλωρύχων από το χρυσωρυχείο Κλουφ της εταιρείας Gold Fields KDC προχώρησε η Αστυνομία στη Νότιο Αφρική, σύμφωνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SAPA.

Όπως αναφέρει το νοτιοαφρικανικό πρακτορείο, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ελαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των μεταλλωρύχων.

Οι εργάτες είχαν συγκεντρωθεί για μία καθιστική διαμαρτυρία προκειμένου να ζητήσουν την απελευθέρωση 13 φυλακισμένων συναδέλφων τους.

Σημειώνεται πως στη Νότια Αφρική βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές κινητοποιήσεις μεταλλωρύχων, οι οποίοι ζητούν την αύξηση των μισθών τους. Οι απεργίες έχουν πλήξει τον κλάδο της εξόρυξης μεταλλευμάτων στη χώρα καθώς περίπου 75.000 εργάτες συνεχίζουν να απεργούν σε ορυχεία χρυσού και λευκόχρυσου σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, η εταιρεία Anglo American Platinum (Amplats), ο μεγαλύτερος παραγωγός λευκόχρυσου στον κόσμο, προχώρησε στην απόλυση 12.000 απεργών μεταλλωρύχων.

Υπενθυμίζεται πως 34 απεργοί μεταλλωρύχοι έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών, κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες, στις 16 Αυγούστου, έξω από το ορυχείο Μαρικάνα της εταιρείας Lonmin. Η συγκεκριμένη απεργία έληξε όταν οι εργαζόμενοι δέχτηκαν πρόταση της επιχείρησης για αύξηση της τάξης του 22% στους μισθούς τους.
Πηγή: skai.gr