The Week Ahead – Μία ματιά στην ερχόμενη εβδομάδα από το skai.gr

Kάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 1-7 Οκτωβρίου.

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας (14:00). Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τη βασική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα αιτήματα της τριμερούς για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και απόλυση εργαζομένων στο Δημόσιο.

Στη συνέχεια, οι επικεφαλής της τριμερούς θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά (18:00).

Παρουσιάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2013 από το οικονομικό επιτελείο. Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, που προβλέπει αύξηση των φορολογικών βαρών και περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία. Βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης είναι ο δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που έχει κατηγορηθεί ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί το Fed.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Παγκόσμια Έκθεση 2013 για την Εργασία (World Development Report 2013 on Jobs).

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου

Παρουσίαση προτάσεων για πιθανή δομική μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης από την υψηλόβαθμη ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ. Τυχόν προτάσεις για δομικές αλλαγές θα συνοδεύσουν τη σχεδιαζόμενη ρυθμιστική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μονοήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, στην Αθήνα. Ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί αρχικά με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου

Πρώτη τηλεμαχία (ντιμπέιτ) μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ. Η εν λόγω τηλεμαχία θα εστιάσει σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα δύο «προεδρικά» ντιμπέιτ και ένα μεταξύ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία.

Δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League (2 και 3 Οκτωβρίου), με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται στο Λονδίνο από την Arsenal.

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Σλοβενία. Αναμένεται να συζητηθεί ενδεχόμενη αλλαγή των επιτοκίων που τηρεί η Ευρωτράπεζα.

Δημοπρασία διετών, τριετών και πενταετών ομολόγων από την Ισπανία. Πρόκειται για την πρώτης «έξοδο» της Μαδρίτης στις αγορές έπειτα από την ανακοίνωση του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013, που περιλαμβάνει περικοπές 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων λογιστικού ελέγχου στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, που κατέδειξαν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 59,3 δισ.

Στη μάχη του Europe League ρίχνεται εκ νέου ο Παναθηναϊκός, ο οποίος υποδέχεται την Tottenham στο ΟΑΚΑ.

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου

Ημέρα… Τζέιμς Μποντ, ή τουλάχιστον αυτό έχουν αποφασίσει οι δημιουργοί της 23ης ταινίας με πρωταγωνιστή τον αειθαλή βρετανό πράκτορα, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την επερχόμενη ταινία Skyfall και παράλληλα να εορτάσουν την 50ή επέτειο από την πρώτη ταινία της σειράς, το Dr. No.

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου


Προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, με τον Ούγκο Τσάβεζ να μπαίνει στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας διατηρώντας ένα μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα σε βάρος του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες. Παρά ταύτα, η εκλογική επιρροή του δραστήριου Καπρίλες σημειώνει ανοδική πορεία κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο υποψήφιοι προετοιμάζουν τις τελευταίες μαζικές προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης