Κίνα: Αποπέμπεται από το ΚΚΚ ο Μπο Σιλάι – ανοίγει ο δρόμος για καταδίκη

Εκτός Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) βρίσκεται ο έκπτωτος πρώην επικεφαλής του Κόμματος στην πόλη Τσονγκίνγκ, Μπο Σιλάι, ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, χρηματισμό και άλλα εγκλήματα.

«Οι πράξεις του Μπο Σιλάι προκάλεσαν βαρύτατες συνέπειες και επέφεραν τεράστιο κακό στη φήμη του κόμματος και του κράτους, παράγοντας ένα εξαιρετικά επιζήμιο αποτέλεσμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό», σχολίασε σε γραπτή δήλωσή της η ηγεσία του ΚΚΚ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η σημερινή αποπομπή του κ. Μπο από το Κομουνιστικό Κόμμα ακολουθεί την πρόσφατη καταδίκη της συζύγου του, Γκου Καϊλάι, για τη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, και τη φυλάκιση του επικεφαλής ασφαλείας στην Τσονγκίνγκ.

Αναφορικά με το φόνο του Χέιγουντ, ο Μπο Σιλάι κατηγορείται από τους πρώην συνάδέλφους του στην ηγεσία του ΚΚΚ πως «καταχράστηκε τις εξουσίες του γραφείου του, διέπραξε σοβαρότατα λάθη και φέρει μεγάλη ευθύνη».

Δεδομένης της βαρύτητας των σημερινών κατηγοριών, το πιθανότερο είναι πως και ο ίδιος ο κ. Μπο σύντομα θα ακολουθήσει το δρόμο της συζύγου του στη φυλακή, ολοκληρώνοντας μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς αλλά και πολιτικού ανταγωνισμού στην ιστορία της Κίνας, δεδομένου ότι ο έκπτωτος ηγέτης συγκαταλεγόταν στα ισχυρότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

«Οι οργανώσεις του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση των βαρέων πειθαρχικών παραβάσεων του Μπο Σιλάι ώς ένα αρνητικό παράδειγμα», προειδοποιεί η δήλωση του Πολιτικού Γραφείου.

Η επιδίκαση της υπόθεσής του δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί πριν το Συνέδριο του ΚΚΚ (8 Νοεμβρίου), όπου θα γίνει η βαρυσήμαντη δεκαετής αλλαγή ηγεσίας του Κόμματος.
Πηγή: skai.gr