Γερμανία: Ο Στάινμπρουκ «αντίπαλον δέος» της Μέρκελ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πιέρ Στάινμπρουκ θα διεκδικήσει -όπως όλα δείχνουν - την καγκελαρία από την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2013 εκ μέρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ που φέρονταν να διεκδικεί επίσης τη θέση παραιτήθηκε της διεκδίκησης σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα προτείνει σε έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος τον Πιέρ Στάινμπρουκ ως υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών για τις επόμενες εκλογές

Αρχικά είχε ανακοινωθεί
ότι το όνομα θα δινόταν στη δημοσιότητα το νωρίτερο στα τέλη του έτους. Ωστόσο το προεδρείο υπέκυψε στις πιέσεις από τις τοπικές οργανώσεις των κρατιδίων που ζητούσαν να επισπευσθεί η διαδικασία.

Ο Στάινμπρουκ είναι 65 ετών και ήταν εξ αρχής το φαβορί για τη θέση του υποψηφίου για την καγκελαρία. Ο Στάινμαϊερ είχε χάσει καθαρά την εκλογική αναμέτρηση του 2009 από την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Στάινμπρουκ δέχεται πειθειση από την αριστερή πτέρυγα των σοσιαλδημορατών ότι κλείνει το μάτι σε συντηρητικές θέσεις. πάντως μέχρι πρόσφατα φερόταν ότι διατηρούσε μικρό προβάδισμα μέσα στο κόμμα έναντι του κύριου αντιπάλου του Στάινμαϊερ.
Πηγή: Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης