Κίνα: Το Ναυτικό γιορτάζει το πρώτο του αεροπλανοφόρο

Την είσοδο του πρώτου της αεροπλανοφόρου, του Λιαονίγκ, στις τάξεις του πολεμικού Ναυτικού γιορτάζει σήμερα η Κίνα, ενώ συνεχίζεται η σινο-ιαπωνική εδαφική διαμάχη για την κυριότητα του διαφιλονικούμενου νησιωτικού συμπλέγματος Σενκάκου/Ντιαόου, και παράλληλα μαίνεται η «ψυχρή» γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ της Κίνας του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων για τον έλεγχο του μεγάλου υποθαλάσσιου πλούτου στην περιοχή.

«Η εισαγωγή αυτού του αεροπλανοφόρου στις τάξεις [του Ναυτικού] θα ανεβάσει το επίπεδο εκσυγχρονισμού του συνόλου των κινεζικών ναυτικών επιχειρησιακών δυνάμεων», σχολίασε σε διαδικτυακή γραπτή δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας της ασιατικής δύναμης.

Το Λιαονίγκ θα βοηθήσει «στην αποτελεσματική ασφάλεια της εθνικής κυριαρχίας της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων», συμπλήρωσε το Πεκίνο.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις της κινεζικής πλευράς, το Λιαονίγκ, ένα ανασκευασμένο σκάφος που αγοράστηκε από την Ουκρανία, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς μέχρι το 2015, οπότε αναμένεται να καθελκυστούν τα πρώτα αεροπλανοφόρα κινεζικής κατασκευής.

Η αύξηση της αεροναυτικής δύναμης της Κίνας αποτελεί μέρος του αυξανόμενου ανταγωνισμού της με πολλές γειτονικές δυνάμεις υπό το δέλεαρ του τεράστιου υποθαλάσσιου πλούτου (μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και αλιεία) που παραμένουν ανεκμετάλλευτα στην περιοχή.

Παράλληλα, η αύξηση της κινεζικής επιρροής έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εγκαινιάσει το μακρόπνοο σχέδιο της «Στροφής προς την Ασία», ενώ από την πλευρά του Πενταγώνου έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση ενός δεύτερου συστήματος ραντάρ στο έδαφος της Ιαπωνίας, η ενίσχυση των πυραυλικών και συμβατικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, και η δημιουργία ενός νέου δόγματος αεροναυτικού πολέμου (Air-Sea Battle) που αποσκοπεί στη σταδιακή επιχειρησιακή ενοποίηση Ναυτικού και Αεροπορίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, προσπάθησε πρόσφατα να πείσει το Πεκίνο πως οι πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον «δεν είναι μία προσπάθεια περιορισμού της Κίνας» αλλά στρέφονται προς τη Βόρεια Κορέα.
Πηγή: skai.gr