Κλείσιμο

Αυξάνονται οι Έλληνες γιατροί (και) στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σημαντική αύξηση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γιατρών από την Ελλάδα που εγγράφονται στα μητρώα του βρετανικού Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου, αποκτώντας δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα τέλη του 2011
η Ελλάδα βρίσκονταν στην 11η θέση των ξένων χωρών με τους περισσότερους γιατρούς στα βρετανικά μητρώα, με 2.165. Μόνο το 2011 οι Έλληνες γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 365. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση για μια εθνικότητα, πίσω μόνο από τους Ρουμάνους, τους Ιταλούς, τους Ινδούς και τους Πακιστανούς.

Η σχετική έκθεση του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου κάνει ειδική μνεία στην αύξηση του αριθμού των γιατρών που μετακόμισαν στη Βρετανία από το νότο της ευρωζώνης κατά την περίοδο 2010-2011. Οι Έλληνες αυξήθηκαν κατά 29% και οι Ισπανοί κατά 28%. Τα ποσοστά αποδίδονται στην κρίση στις χώρες αυτές.

Από το 2009 δε ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών έχει αυξηθεί κατά 55% και των Ισπανών κατά 96%, ενώ μεγάλη είναι και η ποσοστιαία αύξηση των Ιταλών.

Το 65% των γιατρών από την Ελλάδα στο βρετανικό σύστημα υγείας είναι άνδρες και το 35% γυναίκες.

Στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους ξένους γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται η Ινδία με 25.592, με διαφορά από το δεύτερο Πακιστάν (8.606). Από το 2005 και μετά σημαντικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Ρουμανία και την Πολωνία, ως αποτέλεσμα της ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ. Συνολικά οι ξένοι γιατροί στο βρετανικό σύστημα υγείας ανέρχονται σε 37% του συνολικού δυναμικού.
Πηγή: skai.gr