Γαλλία: Επισπεύδεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος μετά τις διαμαρτυρίες για την ταινία

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για έναν νέο, πιο αυστηρό αντιτρομοκρατικό νόμο. Η σπουδή του Φρανσουά Ολάντ δεν είναι άσχετη με τις εντεινόμενες, και στη Γαλλία, διαμαρτυρίες για την ταινία που προσβάλει το Ισλάμ.

Το σοκ από τις απαράδεκτες για τη γαλλική κοινωνία εικόνες των φανατικών Τζιχαντιστών έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κατά την απαγορευμένη διαδήλωσή τους το Σάββατο για το περίφημο βίντεο που θεωρούν ότι προσβάλλει το Ισλάμ, οδήγησε τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Εμανουέλ Βάλς να επισπεύσει τις διαδικασίες για την υιοθέτηση ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωσή του το νέο σχέδιο νόμου θα παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα διατάχθηκε έρευνα για τους υποκινητές της διαδήλωσης. Η κυβέρνηση δέχεται εν τω μεταξύ τα πυρά της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Μαρίν Λεπέν που κάνει λόγο για επίδειξη δύναμης των ισλαμιστών και αρχή εκφοβισμού.

Ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος έρχεται έξι μήνες μετά την υπόθεση Μοχάμεντ Μερά, του νεαρού που σκότωσε επτά άτομα στην Τουλούζη στο όνομα της Αλ Κάιντα, υπόθεση για την οποία η αστυνομία επικρίθηκε έντονα για παραλήψεις στην παρακολούθηση και ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε τη λήψη νέων μέτρων.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες του νέου νόμου: στο στόχαστρο είναι κυρίως οι Γάλλοι Τζιχαντιστές που μετακινούνται στο εξωτερικό για εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών ή για να εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα σε Αφγανιστάν και Πακιστάν και επιστρέφουν στη χώρα. Τα άτομα θα δικάζονται στη Γαλλία και η διάταξη είναι παρόμοια με την ισχύουσα για πράξεις παιδεραστίας από Γάλλους στο εξωτερικό.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στον αυστηρότερο έλεγχο και παρακολούθηση των δεδομένων μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικών συνδέσεων ή GPS.
Πηγή: Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι