The Week Ahead – Μία ματιά στην ερχόμενη εβδομάδα από το skai.gr

Κάποια θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα κατά την εβδομάδα 17-23 Σεπτεμβρίου.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου

Με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την ελληνική οικονομία, Χορστ Ράιχενμπαχ, συναντάται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (17:30).

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα, καθώς σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι περίπου 22.000 νοσοκομειακοί ιατροί που εργάζονται στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Παράλληλα απεργίες ξεκινούν δικαστές και εισαγγελείς, ενώ αναβάλλονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου η επιδίκαση υποθέσεων και η έκδοση αποφάσεων φορολογικού αντικειμένου και αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες για συμβάσεις μεγάλων έργων και προμηθειών, έλεγχο δαπανών του κράτους και εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.. Τέλος, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εκπαιδευτικοί, με τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών να ξεκινούν πενθήμερη απεργία.

Επικοινωνία μεταξύ του κύπριου υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, και εκπροσώπων της τρόικα. Στο πλαίσιο του πρόσφατου άτυπου Eurogroup στη Λευκωσία, ο κ. Σιαρλή σχολίασε πως αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τριμερή έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο πρόεδρος του οργάνου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσό διάσωσης που θα χρειαστεί η Λευκωσία.

Συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, θα έχει το απόγευμα (16:30) στη Ρώμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου

Στον απόηχο των πολύκροτων ταραχών στον ισλαμικό κόσμο, ξεκινούν επισήμως οι διεργασίες της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα καυτά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν είναι η ενδεχόμενη ποινικοποίηση των θρησκευτικών προσβολών αλλά και το Παλαιστινιακό.

24ωρη προειδοποιητική απεργία σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διάρκειας 13 εβδομάδων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Από κοινού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και τις θέσεις του κόμματος.

Πρεμιέρα του Champions League με οκτώ αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της αναμέτρησης Ολυμπιακός - Σάλκε.

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου

Κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ενώ συνεχίζεται η «διαμάχη» μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για τον αριθμό των τραπεζών που θα πρέπει να εποπτεύονται από την ΕΚΤ αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη εποπτικών καθηκόντων από την Ευρωτράπεζα.

Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας στις Βρυξέλλες.

Πρεμιέρα του Europa League, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τη σλοβένικη Μάριμπορ.

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου

Συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μόντι, στη Ρώμη

Ξεκινά η πώληση του νέου iPhone 5, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 10 εκατομμύρια πωλήσεις εντός των πρώτων ημερών.

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έπειτα από την εισβολή των διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο κατά την πρώτη ημέρα των ταραχών, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν καταστείλει δυναμικά τους διαδηλωτές, με τον κ. Μούρσι να καταδικάζει τη δολοφονία του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης