Πανέτα: Οι διαφορές Ιαπωνίας και Κίνας μπορούν να καταλήξουν σε σύγκρουση

Την ανησυχία του για ενδεχόμενη κλιμάκωση της εδαφικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, με μήλον της Έριδος το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου/Ντιαόου, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λέον Πανέτα, προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους διαφορές μπορούν να εξελιχθούν σε ευρύτερες συγκρούσεις.

«Ανησυχώ [διότι] όταν αυτές οι [δύο] χώρες επιδίδονται σε κάθε είδους προκλήσεις γύρω από αυτά τα νησιά, μία λανθασμένη κρίση από τη μία ή την άλλη πλευρά θα μπορούσε να καταλήξει σε βία, [αυτό] θα μπορούσε να καταλήξει σε σύγκρουση [...] και αυτή η σύγκρουση θα έχει τη δυνατότητα εξάπλωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πανέτα από το Τόκιο, πρώτο του σταθμό σε μία κρίσιμη επίσημη περιοδεία στην περιοχή.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως το Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα μεγάλες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις, με την κινεζική κυβέρνηση να αγωνίζεται να βρει ισορροπίες ώστε να κατευνάσει τη δημόσια οργή, καθώς παράλληλα επίκειται και το λεπτό θέμα της διαδοχής στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το Πεκίνο μάλιστα είχε στείλει έξι σκάφη παρατήρησης στο επίμαχο νησιωτικό σύμπλεγμα, τα οποία αντάλλαξαν προειδοποιήσεις με σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής προτού αποχωρήσουν ενόψει της έλευσης ενός τυφώνα.

Τα σχόλια του κ. Πανέτα καταδεικνύουν την αυξανόμενη αμερικανική ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ασία, δεδομένου ότι ενδεχόμενη στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Ουάσιγκτον να επέμβει υπέρ της Ιαπωνίας, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ διατηρούν δύο μεγάλες βάσεις στην περιοχή, στην Οκινάβα και στο Γκουάμ.

Σημειώνεται πως το βλέμμα των Ηνωμένων Πολιτειών ήδη στρέφεται προς την Άπω Ανατολή, με την κυβέρνηση Ομπάμα να υλοποιεί το μακρόπνοο σχέδιο «Στροφή προς την Ασία» (Pivot to Asia) και το Πεντάγωνο να ανακοινώνει πρόσφατα τη διαμόρφωση της Μάχης Αέρος-Θαλάσσης (Air-Sea Battle), ενός νέου δόγματος συνεργασίας και βαθμιαίας ενοποίησης Ναυτικού και Αεροπορίας για βελτιωμένο αεροναυτικό και ψηφιακό πόλεμο.

Μολονότι οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να αναφέρουν τη λέξη «Κίνα» στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, είναι φανερό πως το βλέμμα τους είναι στραμμένο προς το Πεκίνο.

Τα νησιά Σενκάκου/Ντιαόου
αποτελούν σημείο έντονης και χρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας, συνιστώντας μέρος του σύνθετου γεωπολιτικού παζλ στη ανατολική Ασία που έχει φέρει το Πεκίνο αντιμέτωπο με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στην Ανατολική.

Οι τριβές εντείνονται υπό το δέλεαρ του τεράστιου υποθαλάσσιου πλούτου (μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και αλιεία) στην περιοχή.

Η κρίση για τα Σενκάκου/Ντιαόου αναζωπυρώθηκε το 2010, όταν ένα κινεζικό αλιευτικό πλοίο εμβόλισε σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής στα ανοιχτά των νησιών, και επανήλθε στο προσκήνιο τον Απρίλιο, όταν ο εθνικιστής κυβερνήτης της πρωτεύουσας Τόκιο πρότεινε την αγορά των νησιών από την κυβέρνηση της πόλης, προκειμένου να αποφευχθεί η αγορά τους από τρίτους. Επιπλέον, στα μέσα Αυγούστου, ιάπωνες ακτιβιστές, συνοδευόμενοι από βουλευτές, αποβιβάστηκαν στα νησιά και ύψωσαν την ιαπωνική σημαία.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης