Κλείσιμο

Ολλανδία: Επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Υπέρ της φιλοευρωπαϊκής πορείας της χώρας ψήφισαν χθες οι Ολλανδοί πολίτες στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε (VVD) εξασφαλίζουν 41 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (PvdA) του Ντίτερικ Σαμσόμ κέρδισαν 9 επιπλέον έδρες και φτάνουν πλέον τις 39 έδρες.

«Αύριο θα κάνω τα πρώτα βήματα για τον σχηματισμό μιας σταθερής νέας κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν και μετά θα εργαστώ για να βοηθήσουμε την Ολλανδία να εξέλθει από την ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε χθες το βράδυ ο νικητής των εκλογών Ρούτε. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ολλανδία οδεύει προς έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό Φιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών.

Οι Φιλελεύθεροι του Μ. Ρούτε θεωρούνται σθεναροί υποστηρικτές της πολιτικής Μέρκελ και τάσσονται υπέρ μίας αυστηρής πολιτικής λιτότητας. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους, επιμένουν στη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, όπως και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι θέσεις τους για την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Μαρκ Ρούτε είχε απορρίψει το ενδεχόμενο και τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας όμως ότι μπορεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εφόσον αυτό, «δεν κοστίσει επιπλέον χρήματα».

Υπέρ της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ταχθεί ανοιχτά ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ντίτερικ Σαμσόμ, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να «τρέξει» η οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απροσδόκητα υψηλές απώλειες κατέγραψε το Κόμμα της Ελευθερίας του δεξιού λαϊκιστή Γκερντ Βίλντερς που στον προεκλογικό αγώνα είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της Ολλανδίας από την ΕΕ και το ευρώ. Το κόμμα του έχασε 9 έδρες και μετρά πλέον 15 έδρες, όσες εξασφάλισαν εκ νέου και οι Σοσιαλιστές. Ιστορική ήττα υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο μέχρι πρότινος εταίροςτου Μ. Ρούτε στην κυβέρνηση μειοψηφίας που κέρδισε μόλις 13 από 21 έδρες στις τελευταίες εκλογές του 2010.

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης