Κλείσιμο

Αμερικανο-Ρωσική συμφωνία στην σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας Χωρών Ασίας και Ειρηνικού

Ολοκληρώθηκε στο Βλαδιβοστόκ η διήμερη σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας Χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού του λεγόμενου APEC.  Οι 21 χώρες μέλη του οργανισμού συμφώνησαν να μειώσουν τους δασμούς στις εισαγωγές «πράσινης τεχνολογίας» και να λάβουν μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης και την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, με στόχο να αντισταθμίσουν προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. 
Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, παρευρέθηκε στην σύνοδο και υπέγραψε με τον Ρώσο ομόλογο της, Σεργκέι Λαβρώφ, συμφωνία ενίσχυσης της αμερικανο-ρωσικής συνεργασίας σε επιστημονικά θέματα στην Ανταρκτική. 
Επίσης την Κυριακή η κ. Κλίντον ζήτησε απ’ την Ιαπωνία και την Κορέα να «αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ τους» αναφορικά με διαφωνία τους επί διαφιλονικούμενης αλυσίδας νησιών. 
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε την σύνοδο του APEC για να προωθήσει τις φιλοδοξίες της Μόσχας σε προγράμματα μεταξύ των δύο ηπείρων με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών της στην ανατολική Ασία τώρα που έχει περιοριστεί η ζήτηση από Ευρώπη.
Πηγή: Φωνή της Αμερικής.
Πηγή: skai.gr