Η σφαγή της Ράφα

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι ισραηλινοί συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις εναντίον των παλαιστινίων. Το πρωί, ένας ακόμη άμαχος παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στην ταράτσα του σπιτιού του, ενώ ένας 13χρονος παλαιστίνιος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε προσφυγικό καταυλισμό. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για... τρομοκράτη, ο οποίος επιτέθηκε με βόμβα μολότωφ.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι σκέφτεται να δικάσει τον Γιάσερ Αραφάτ, μετά την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Μαρουάν Μπαργούτι, ηγέτη της παλαιστινιακής εξέγερσης, που δικαζόταν κατηγορούμενος για τη δολοφονία 26 ανθρώπων από μέλη της Φατάχ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είναι ηθικός αυτουργός και έδωσε το πράσινο φως για τρομοκρατικές ενέργειες. Παλαιστίνιοι μαχητές, πάντως, απειλούν τώρα να απαγάγουν Ισραηλινούς στρατιώτες, με αίτημα την απελευθέρωση του Μπαργούτι.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συνήλθε μετά από αίτημα των αραβικών χωρών απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας. Οι ΗΠΑ έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης απέχοντας της ψηφοφορίας, ενώ ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν τη πίεση με τηλεφωνήματα προς τους ισραηλινούς ομόλογους τους, προσπαθώντας να πείσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να επισπεύσει την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν σήμερα τις επιχειρήσεις εισβάλλοντας στις περιοχές Μπραζίλ και Ας Σάλαμ στη μεθόριο με την Αίγυπτο, όπου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι αναζητά υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο.
O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αμάχων στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ, λέγοντας ότι «σχεδόν» έχουν φθάσει στο επίπεδο της «κρατικής τρομοκρατίας» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.
Το θάνατο άμαχων πολιτών καταδίκασε απερίφραστα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ απηύθυνε έκκληση για «άμεση παρέμβαση» του κουαρτέτου ώστε να δοθεί ένα τέλος στις ισραηλινές επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr