Μία «ευκαιρία» ετησίως για τους κρατουμένους του Γουαντάναμο

Μία επιτροπή από τρεις ειδικούς του στρατού θα συσταθεί προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους κρατουμένους στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα να ζητούν ακρόαση μία φορά τον χρόνο και να διεκδικούν την απελευθέρωσή τους, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο.
Ο καθένας από τους 600 μη Αμερικανούς κρατουμένους στο Γουαντάναμο, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάζεται μία φορά τον χρόνο στην επιτροπή για να εξηγήσει γιατί πλέον δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.
Στις ακροάσεις, που θα τελούνται στο Γουαντάναμο, ο κρατούμενος δεν θα έχει το δικαίωμα να αντιπροσωπεύεται από δικηγόρο, ή κάποιον άλλο ανεξάρτητο σύμβουλο, οι συνολικές διαδικασίες θα είναι κλειστές για το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ και τα πρακτικά θα κρατούνται μυστικά, κι επίσης δεν πρόκειται να γίνονται ανακοινώσεις για την πορεία των υποθέσεων.
Όλη η διαδικασία θα τηρείται εντός των πλαισίων του υπουργείου Αμύνης και δεν θα μπορεί να αναθεωρηθεί από κανένα αμερικανικό δικαστήριο. Η εξεταστική αυτή επιτροπή θα έχει δικαίωμα να υποβάλει απλώς μη δεσμευτικές προτάσεις για κάθε περίπτωση, ενώ η τελική απόφαση για το ποιος από τους κρατουμένους θα μπορεί να αφεθεί ελεύθερος και ποιος όχι, θα λαμβάνεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου, το οποίο θα διορισθεί από τον προϊστάμενο υπουργό Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις, που στο παρελθόν έχουν καταγγείλει τις απάνθρωπες συνθήκες στο Γουαντάναμο για τους κρατουμένους που βρίσκονται φυλακισμένοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χαρακτήρισαν ως έωλη την προτεινόμενη διαδικασία ακροάσεων. «Είναι απλώς μία προσπάθεια να δοθεί μία επίφαση νομιμότητας σε μία πολιτική, που ούτως ή άλλως παραμένει αναλλοίωτη, και παραμένει βαθύτατα ελαττωματική», τόνισε η διεύθυνση του αμερικανικού τμήματος της οργάνωσης Human Rights Watch.
Πηγή: skai.gr