Ο αδελφός του Μπασάρ Αλ Άσαντ Μάχερ ακρωτηριάστηκε

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη ο αδελφός του Μπασάρ Αλ Άσαντ, Μάχερ, κατά την βομβιστική επίθεση στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος πριν ένα περίπου μήνα. Την ώρα της επίθεσης γινόταν στο κτίριο σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων ανώτατων αξιωματούχων.

Διπλωμάτης ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μάχερ έχασε ένα πόδι στην επίθεση αυτοκτονίας στην οποία έχασαν τη ζωή τους ο υπουργός Άμυνας, ο γαμπρός του Άσαντ και ένας στρατηγός επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Μάχερ Αλ Άσαντ, ο νεότερος αδελφός του σύρου προέδρου, θεωρείται αιμοσταγής, αποκαλείται «ο χασάπης της Ντεράα», και δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια εμφάνιση μετά την επίθεση. Ως επικεφαλής του Δ’ τμήματος της Προεδρικής Φρουράς, έλαβε ενεργό μέρος στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη νότια επαρχία της Ντεράα πέρυσι.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ «σφάζει τον ίδιο του λαό».

Μεγαλύτερη βοήθεια κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ ζήτησαν στο μεταξύ από τη Δύση οι σύροι αντάρτες, προειδοποιώντας πως στην αντίθετη περίπτωση δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμμαχήσουν με την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στον αγώνα τους για την ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στη Συρία και το Ιράκ προκαλεί φόβους στη Δύση, η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να χάνει τα ερείσματά της στο εξωτερικό.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανέστειλε την ιδιότητα μέλους που είχε η Δαμασκός στον Οργανισμό, εξαιτίας της πρακτικής της βίαιης καταστολής των εξεγέρσεων που ακολουθεί το καθεστώς Άσαντ.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία έχουν ανάγκη από βοήθεια, δήλωσε στο μεταξύ η επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Βάλερι Έιμος.

Στο μεταξύ, όπως διευκρινίστηκε ο Φαρούκ Αλ Σάρα, αντιπρόεδρος του καθεστώτος, δεν αποσκίρτησε από την κυβέρνηση Άσαντ. Τη χώρα εγκατέλειψε ο εξάδελφος του Φαρούκ Αλ Σάρα, Γιάραμπ Αλ Σάρα.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας