Ευθύνες στους αμερικανούς από τον πατέρα του Μπεργκ

Την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατο του γιου του επιρρίπτει ευθέως στην αμερικανική κυβέρνηση ο πατέρας του 26 χρόνου Νικ Μπεργκ, ο οποίος έπεσε θύμα αποκεφαλισμού από τους ισλαμιστές της Αλ Κάιντα.
Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της βιντεοταινίας ο Μάικλ Μπέργκ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιτέθηκε προσωπικά στον Τζόρτζ Μπούς και τον Ντόναλντ Ράμσφελντ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο γιος μου σκοτώθηκε πληρώνοντας τις αμαρτίες τους...». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη θέσπιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ ως πραξικόπημα.
>Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ράμσφελντ στο Ιράκ
Την αισιοδοξία του ότι η αποστολή των αμερικανών στο Ιράκ θα επιτύχει στο τέλος, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σκάνδαλο των ιρακινών κρατουμένων, εμφανίσθηκε ο υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Λίγο πριν εγκαταλείψει το Ιράκ, όπου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη για να δει από κοντά τις φυλακές Αμπου Γκράιμπ, ο κ. Ράμσφελντ τόνισε ότι «αν εξασφαλιστεί μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενδέχεται πολλές χώρες να έρθουν να αυξήσουν τον όγκο των στρατευμάτων τους στην περιοχή».
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας διέψευσε ότι η επίσκεψη του είχε στόχο για να «καλύψει» κάποιους για τα σκάνδαλα. Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, ορισμένων τακτικών ανάκρισης που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ, με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συναντηθεί στις 4 Ιουνίου ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγίας Έδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης ο Ποντίφηκας αναμένεται να ασκήσει κριτική στον κύριο Μπούς για την πολιτική του στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή.
>Επιχείρηση ανατροπής του κλίματος
Σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την παραπομπή στη Δικαιοσύνη δύο ακόμα Αμερικανών, που κατηγορούνται για βασανισμούς. Ωστόσο, οι Γερουσιαστές, στους οποίους παρουσιάστηκαν χθες από το Πεντάγωνο άγνωστες φωτογραφίες και βίντεο από βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων, κάνουν λόγο για «απεχθείς» πράξεις.
>Βία και από τη CIA
Η CIA χρησιμοποιεί πολύ σκληρές μεθόδους κατά την ανάκριση των στελεχών της Αλ Κάιντα που πέφτουν στα χέρια της και ορισμένοι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών φοβούνται ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times.
Οι μέθοδοι αυτές, οι οποίες, σύμφωνα με πρώην και νυν πράκτορες της CIA, λίγο απέχουν από τα βασανιστήρια, επετράπησαν χάρη σε μία σειρά από μυστικές εγκυκλίους που αφορούν κρατούμενους στελέχη της Αλ Κάιντα και εγκρίθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι αποκαλύψεις αυτές δημοσιεύονται τη στιγμή που η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ιρακινών κρατουμένων που υποβάλλονται σε βασανιστήρια από τους αμερικανούς στρατιώτες προκαλεί τη διεθνή κατακραυγή και τροφοδοτεί εδώ και δύο εβδομάδες τις επικρίσεις για την κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην «Washington Post», το 82% των Ιρακινών εμφανίζεται να μην εγκρίνει την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα τους.
>«Πλαστές οι φωτογραφίες»
Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα πώς οι οι φωτογραφίες με τις κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων που δημοσίευσε η εφημερίδα Daily Mirror δεν έχουν τραβηχτεί στο Ιράκ. Μάλιστα ο υφυπουργός Αμυνας κάλεσε την εφημερίδα να συνεργαστεί στην διεξαγωγή έρευνας.
>«Δράστης ο Ζαρκάουι»
Εν τω μεταξύ αξιωματούχος της CIA δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ο Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, Ιορδανός που συνδέεται με το δίκτυο Αλ Κάιντα, να είναι ο άνθρωπος που αποκεφάλισε τον Αμερικανό Νίκολας Μπέργκ.
Πηγή: skai.gr