Οι ιρακινοί κρατούμενοι βασανίζονται, σύμφωνα με έκθεση

Οι ιρακινοί κρατούμενοι αντιμετωπίζονται απάνθρωπα από τους αμερικανούς στρατιώτες και υποβάλλονται σε πολλά «σαδιστικά, σκανδαλώδη και κακόβουλα βασανιστήρια» περιλαμβανόμενων άγριων ξυλοδαρμών και σοδομισμών, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού στρατού, της οποίας εκτενή σημεία δημοσιεύει το περιοδικό New Yorker.
Το περιοδικό αναφέρει ότι κατέχει την από 53 σελίδες εσωτερική έκθεση του αμερικανικού στρατού για παράνομη μεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές Αμπου Γράιμπ έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη.
Σε άρθρο του, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του, προσθέτει ότι η έκθεση διενεργήθηκε με εντολή του αντιστράτηγου Ρικάρντο Σάντσες, του ανώτατου αμερικανού στρατιωτικού στο Ιράκ και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο.
Στην έκθεση περιγράφονται απάνθρωπα βασανιστήρια όπως «η έγχυση καυστικών υγρών στις πληγές κρατουμένων, ξυλοδαρμός τους με σκουπόξυλα ή καρέκλες, απειλές στους άνδρες κρατούμενους ότι θα βιαστούν, άτσαλο ράψιμο πληγών των κρατουμένων από αδαείς και χωρίς να τους έχει γίνει προηγουμένως νάρκωση, σοδομισμός τους με σκουπόξυλα ή γκλομπς» κ.α.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τάγκουρα αναφέρει ότι τα φρικτά βασανιστήρια επιβεβαιώνονται με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και με φωτογραφικό υλικό.
Ένας αμερικανός στρατιωτικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει τίποτε για την έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Yorker αλλά πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά όλα όσα καταγγέλλονται σχετικά με βασανιστήρια και ερευνούμε σχολαστικά κάθε καταγγελία. Είμαστε αποφασισμένοι να φερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους που τελούν υπό τον έλεγχό μας με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και ανθρωπισμό... Ο αμερικανικός στρατός θα ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά για όλες τις περιπτώσεις παράνομων πράξεων».
Οι νέες αυτές πληροφορίες για βασανιστήρια ήρθαν στο φως ενώ όλος ο κόσμος έχει σοκαριστεί από τις φωτογραφίες κρατουμένων που υφίστανται απάνθρωπη κακομεταχείριση από αμερικανούς αλλά και βρετανούς στρατιώτες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει καταδικαστεί απερίφραστα από όλες τις χώρες.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι αηδιασμένος από όσα συμβαίνουν στις φυλακές αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι τα βασανιστήρια γίνονται «από κάποιους λίγους» ενώ από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ - αμέσως μετά την κυκλοφορία εφημερίδας με φωτογραφίες κρατούμενου που ένας βρετανός στρατιώτης ουρεί επάνω του - αφού πρώτα έχει ξυλοκοπηθεί άγρια με αποτέλεσμα να σπάσει το σαγόνι του και να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα στο ένα μάτι- δήλωσε από το Δουβλίνο όπου βρίσκεται για τις τελετές διεύρυνσης της ΕΕ, ότι τα βασανιστήρια «είναι τελείως απαράδεκτα» και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι στρατιώτες που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι ελάχιστες εξαιρέσεις.
Πηγή: skai.gr