Ισπανοί και Πορτογάλοι μεταναστεύουν στις πρώην αποικίες

Πολλοί νέοι Ισπανοί και Πορτογάλοι αφήνουν την πατρίδα τους και αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, με τις πρώην αποικίες να αποτελέσουν τους πιο επιθυμητούς προορισμούς, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Στοιχεία του Ινστιτούτου Εθνικών Στατιστικών δείχνουν ότι το πρώτο 6μηνο του 2012, 40,000 Ισπανοί εγκατέλειψαν την χώρα τους– σχεδόν οι διπλάσιοι σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Οι αριθμοί είναι ακόμα μεγαλύτεροι για ξένους που ζουν στην Ισπανία, από τους οποίους 229.000 έφυγαν το τελευταίο εξάμηνο.
Ως εκ τούτου η Ισπανία βλέπει τον γενικό της πληθυσμό της να μειώνεται κατά 33.162 φέτος στους 46,163,116, εκατ. κατοίκους σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais.

Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σημείωσε ότι η μετανάστευση εργατικού δυναμικού προς την Ισπανία από χώρες εκτός της ΕΕ, επίσης μειώθηκε κατά 90.000 τον τελευταίο χρόνο, ενισχύοντας τους φόβους ότι η χώρα θα μπορούσε να υποστεί μια «διαρροή εγκεφάλων».

«Αν ο πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποί της, χάνουμε τον πλούτο», δήλωσε στην εφημερίδα ο Antonio ΙοIzquierdo, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λα Κορούνια.

Η Πορτογαλία ακολουθεί μια παρόμοια τάση, με περίπου 120.000 πολίτες να μεταβαίνουν στο εξωτερικό το 2011, αναφέρει το δίκτυο ενημέρωσης Al Jazeera . Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι 70.000 Πορτογάλοι μεταναστεύουν κάθε χρόνο, οι μισοί από τους οποίους είναι κάτω των 29 ετών.

Η κρίση χρέους έχει φτάσει την ανεργία των νέων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών στην Ιβηρική χερσόνησο. Περισσότεροι από το 50% των νέων στην Ισπανία και ένα τρίτο στην Πορτογαλία είναι άνεργοι.

Η συμπίεση της αγοράς εργασίας έχει ωθήσει τους Ίβηρες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λιγότερο επηρεασμένες από την κρίση, με 7.756 Ισπανούς να πηγαίνουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο και 4.408 προς τη Γερμανία.

Αλλά πολλοί από αυτούς που αναζητούν εργασία έχουν περιορισμένες προοπτικές λόγω της ατελούς γνώσης ξένων γλωσσών και έτσι δοκιμάζουν την τύχη τους στις πρώην αποικίες.

Η «όαση» στις πρώην αποικίες


Πέρυσι, 4.182 Ισπανοί μετακόμισαν στο Εκουαδόρ, και περίπου 3,000 στη Βενεζουέλα και την Αργεντινή, τις περιοχές που έχουν δει την οικονομική μεγέθυνση να αγγίζει τα επίπεδα «αποδεδειγμένης θωράκισης από την ύφεση».

Ένα παράδειγμα είναι η Marta Septien, φοιτήτρια γεωλογικής μηχανολογίας. Παρά το γεγονός ότι της είπαν πως υπήρξε μηδενική ανεργία το 2003 για την σχολή της, η Septien έκτοτε δεν μπόρεσε να βρει μια δουλειά στην Ισπανία. Εργάζεται στο Λονδίνο ως σερβιτόρα, αλλά έχει σκεφτεί να φύγει εκτός Ευρώπης σε αναζήτηση εργασίας.

Η Εθνική Γραμματεία Δικαιοσύνης της Βραζιλίας είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για μόνιμη κατοικία που υπέβαλαν Πορτογάλοι αυξήθηκε από 276.703 σε 328.856, μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Ιουνίου 2011. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις πολλές αιτήσεις που εγκρίθηκαν για προσωρινή εργασία, σπουδές και έρευνα.

Στατιστικά στοιχεία για το 2010 αποκάλυψαν ότι 91.900 Πορτογάλοι υπήκοοι ζούσαν στην Αγκόλα, όπου το πετρέλαιο έχει εκτινάξει την οικονομία.

Τα υποσχόμενα επίπεδα ανάπτυξης στη μεγαλύτερη πρώην αποικία της Πορτογαλίας στην Αφρική την έχουν χαρακτηρίσει ως μια «όαση» ευκαιρίας για τους ανέργους της Ιβηρικής χώρας.

«Για κάθε ναυάγιο στην Πορτογαλία, υπάρχει μια σωσίβια λέμβος στην Αγκόλα,» ανέφερε το εβδομαδιαίο περιοδικό της Λισαβόνας, Visao. Τα υψηλά επίπεδα αναλφαβητισμού σημαίνουν ότι η Αγκόλα κάνει έκκληση για μορφωμένο εργατικό δυναμικό, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και εμπειρογνώμονες από την Πορτογαλία, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho - ο οποίος μεγάλωσε στην Αγκόλα - τάχθηκε υπέρ της μετανάστευσης, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο πρότεινε στους Πορτογάλους να μετακομίσουν προς άλλες πορτογαλόφωνες χώρες όπως η Βραζιλία ή Αγκόλα για να βρουν δουλειά.

Αλλά το σχόλιο αυτό καταδικάστηκε από την εφημερίδα Publico της Πορτογαλίας σε δημοσίευμα τον περασμένο Δεκέμβριο, που ισχυρίστηκε ότι αυτή η δήλωση τον καθιστούσε «περίγελο».

Ακόμα και οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, θεωρώντας ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία «θα γίνει ακόμη πιο άθλια», ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr