Κλείσιμο

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράκ

Οι αμερικανοί πεζοναύτες συμφώνησαν να αρχίσουν να αποχωρούν από στρατηγικά σημεία της ιρακινής πόλης που έχουν υπό τον έλεγχό τους, ανακοίνωσε ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής.
Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να στείλει περισσότερα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στο Ιράκ, καθώς ο Απρίλιος αποδείχθηκε ο πιο αιματηρός μήνας για τα αμερικανικά στρατεύματα μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν.
Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε «πεπεισμένος» ότι θα υιοθετηθεί μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενόψει της μεταβίβασης της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό που προβλέπεται για τις 30 Ιουνίου.
> Επιδρομή αεροσκαφών

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τρεις περιοχές της Φαλούτζα, λίγο μετά την ανακοίνωση συμφωνίας, με βάση την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις θα χαλαρώσουν την πολιορκία της ιρακινής αυτής πόλης, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.
Η περιοχή Γκολάν, θέατρο σκληρών μαχών με τους εξεγερμένους σουνίτες τις προηγούμενες ημέρες, είναι μια από τρεις περιοχές της Φαλούτζα που επλήγησαν από την σημερινή αμερικανική αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
> Έκκληση Πάπα

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β` απηύθυνε έκκληση «στο όνομα του ενός και μοναδικού Θεού που κρίνει όλους μας» προς στους απαγωγείς των ομήρων στο Ιράκ, ώστε να τους αφήσουν ελεύθερους.
Η έκκληση του Ποντίφικα έγινε με μήνυμα που διαβάστηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από τον υπουργό του των Εξωτερικών σε πλήθος πολιτών που διαδήλωναν υπέρ της ειρήνης και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των ιταλών ομήρων.
> Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN, η πλειοψηφία των Ιρακινών υποστηρίζει ότι «η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ έκανε περισσότερο κακό, απ‹ ότι καλό». Παράλληλα, το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζουν ακόμα τον πόλεμο στο Ιράκ, μειώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την εφημερίδα New York Times.
> Οι μάχες συνεχίζονται

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το πρωί στην πόλη Μπακούμπα, την ώρα που περνούσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ιρακινός πολίτης και να τραυματιστούν αρκετοί αμερικανοί στρατιώτες. Στη Βασόρα, ένας νοτιοαφρικανός πολίτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων.
Επίσης, ο υποδιοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων Μαρκ Κίμιτ, ανακοίνωσε ότι μία αμερικανίδα στρατηγός, υπεύθυνη για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ιράκ, απηλλάγη των καθηκόντων της και ανακρίνεται κατηγορούμενη για κακομεταχείριση των ιρακινών κρατουμένων.
Τέλος, 25 βούλγαροι στρατιώτες, από τους 450 που υπηρετούν στο Ιράκ, ζήτησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο `Αμυνας στη Σόφια.
Πηγή: skai.gr