Διπλωματικός πυρετός πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας

Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, η Ρωσία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο δεν προβλέπει κυρώσεις αλλά παράταση της παραμονής των παρατηρητών του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Κόφι Ανάν ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Εγγύς Ανατολή και ξεκίνησε το ταξίδι του προς στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Είχαν προηγηθεί επαφές σε Δαμασκό, Βαγδάτη και Τεχεράνη σε μία προσπάθεια να πειστούν οι φιλικά προσκείμενες προς τη Συρία χώρες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας Ανάν ήταν η Δαμασκός. Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ ο Κόφι Ανάν δήλωσε: «Τόνισα ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και ο πρόεδρος συμφώνησε. Μιλήσαμε και για το ειρηνευτικό σχέδιο 6 σημείων. Με διαβεβαίωσαν ότι και η κυβέρνηση Ασάντ πιστεύει στο σχέδιο, αλλά ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα».

Κριτική στις επαφές Ανάν

Με κριτική απάντησε η συριακή αντιπολίτευση στις επαφές Ανάν στη Δαμασκό. Κατά την άποψή της το σχέδιο Ανάν έχει αποτύχει και το ζητούμενο είναι τώρα ένα καταδικαστικό για τη Συρία ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει την παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασάντ.

Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε σήμερα στη Μόσχα συνομιλίες με το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (SNC) με σκοπό να πιέσει την αντιπολίτευση να ενωθεί και να μιλά πια με μια φωνή.

Η Τεχεράνη στηρίζει το σχέδιο 6 σημείων

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία είχε επαφές στην Τεχεράνη με εκπροσώπους του καθεστώτος. Θυμίζουμε ότι το Ιράν είναι μαζί με τη Ρωσία ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Συρίας.

«Βρίσκομαι στο Ιράν για να μιλήσω με τον υπουργό Σάλεχι. Στόχος μου είναι η στήριξη του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία. Θα πρέπει να τονίσω ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση με στηρίζουν. Θεωρώ δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης».

Στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των επαφών του. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν αυτή τη φορά τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνήσουν τελικά σε ένα ψήφισμα που να καταδικάζει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ, όπως ζητά εδώ και καιρό η αντιπολίτευση.
Πηγή: Jens Wiening, Στέφανος Γεωργακόπουλος