Κλείσιμο

Μουντ: Πολλά λόγια, ελάχιστη δράση στη Συρία – συγκρούονται Δύση και Ρωσία

Σφοδρή κριτική στη διεθνή κοινότητα για την έως τώρα διαχείριση της κρίσης στη Συρία άσκησε ο επικεφαλής της αποστολής άοπλων παρατηρητών του ΟΗΕ, υποστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό.

«Υπάρχει αυτό το αίσθημα ότι γίνεται πολλή κουβέντα σε όμορφα ξενοδοχεία, σε όμορφες συναντήσεις, και ελάχιστη δράση ώστε να προχωρήσουμε και να σταματήσουμε τη βία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος Μουντ, προσθέτοντας πως «το να διακοπεί η βία είναι [...] το πιο σημαντικό ζήτημα για όλους τους εμπλεκόμενους».

Οι περίπου 300 άοπλοι παρατηρητές είχαν σταλεί στη Συρία προκειμένου να εποπτεύσουν την εφαρμογή του πλέον αποτυχημένου ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν. Ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στα μέσα Ιουνίου, λόγω της κλιμακούμενης βίας στη διχασμένη χώρα, ωστόσο, ο υποστράτηγος Μουντ έχει σχολιάσει ότι οι κυανόκρανοι είναι «ηθικά υποχρεωμένοι» να παραμείνουν στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές συγκρούσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας όσον αφορά το μέλλον της Συρίας, στον απόηχο της διεθνούς διάσκεψης που έλαβε χώρα στη Γενεύη το Σάββατο, 30 Ιουνίου. Στο πλαίσιο της διάσκεψης, η διεθνής κοινότητα ζήτησε το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να διευκρινιστεί ο ρόλος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παρά ταύτα, η Ουάσιγκτον έχει αποσαφηνίσει ότι αντιλαμβάνεται την αποχώρηση Άσαντ ως προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή στη Συρία, ενώ η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Δύση για «στρέβλωση» των συμφωνηθέντων. Στο πλευρό των ΗΠΑ έχουν ταχθεί Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

«Έχουμε σκιαγραφήσει τη θέση μας πολλές φορές: το ποιος κατέχει την εξουσία στη Συρία είναι ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί από το συριακό λαό», δήλωσε σήμερα, 4 Ιουλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, διαψεύδοντας ταυτόχρονα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι εκτυλίσσονται μυστικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για την πιθανότητα φυγής του Άσαντ στην εξορία.

«Σχέδια που προτείνονται – ή ακόμα χειρότερα, επιβάλλονται – απ’ έξω μπορούν μονάχα να βλάψουν», κατέληξε ο κ. Ριάμπκοφ.

Στον αντίποδα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά το μέλλον του σύρου προέδρου. «Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση στη Συρία οδηγείται στην κατάρρευση, [...] δεν υπάρχει νόημα να συμπαραστέκεται οποιοσδήποτε στο καθεστώς Άσαντ», δήλωσε ο κ. Χέιγκ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος