Γαλλία: Σήμερα ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση Ραφαρέν

Ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, τον οποίον εμπιστεύθηκε ξανά στην πρωθυπουργία ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του, τρεις ημέρες μετά την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη η δεξιά στις περιφερειακές εκλογές. Ο Ραφαρέν είχε χθες μακρές διαβουλεύσεις χθες προκειμένου να καταλήξει σε ένα σχήμα που θα επιτυγχάνει έναν διπλό στόχο: αφ` ενός έναν βαθύ ανασχηματισμό, αφετέρου όμως να διατηρεί και τα ηχηρά ονόματα της παράταξης.
Ο Νικολάς Σαρκοζί είναι επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομίας, και θα αντικατασταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από τον Ντομνίκ ντε Βιλπέν, που ίσαμε σήμερα διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ. Μεταξύ των υπουργών που εκτιμάται πως είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση είναι οι Φρανσίς Μερ (Οικονομίας), Ζαν Φρανσουά Ματεΐ (Υγείας) και Λικ Φερί (Παιδείας).
Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ραφαρέν για να συνεχίσει το έργο του στο μέγαρο Ματινιόν, προκάλεσε κύμα κατακραυγής στο στρατόπεδο της αριστεράς. Είναι «κάτι πολύ παραπάνω από λάθος, είναι ένα αμάρτημα», τόνισε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ. Για τον ίδιο, ο Σιράκ «ριψοκινδυνεύει να επιδεινώσει την κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, και να αναζωπυρώσει τις κοινωνικές εντάσεις».
Η αριστερά πέτυχε μία εξαιρετική επίδοση στις εκλογές της Κυριακής, κερδίζοντας σχεδόν όλες από τις 22 περιφέρειες της Γαλλίας, εξόν από την Αλσατία. Είναι πλέον η πλειοψηφούσα δύναμη στη χώρα, με 50.35%, έναντι 36.88% της δεξιάς, και 12.38% της άκρας δεξιάς.
Πηγές: ΑΠΕ - Γαλλ. Πρακτ.
Πηγή: skai.gr