Κλείσιμο

Ανησυχία Ανάν-Μπαν Κι Μουν για τη Συρία

H κρίση στη Συρία θα γίνει ανεξέλεγκτη, αν η διεθνής πίεση στη Δαμασκό δεν φέρει αποτελέσματα, τόνισε στα μελη του Συμβουλίου Ασφαλείας  ο Κόφι Ανάν.

Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε εκ νέου από τις μεγάλες δυνάμεις να τονίσουν στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ πως η αθέτηση του ειρηνευτικού σχεδίου έξι σημείων που είχε καταρτίσει θα έχει «σαφείς συνέπειες».

Παράλληλα ο Άναν εξέφρασε τον «τρόμο και την καταδίκη του» για την πρόσφατη σφαγή στο Αλ Κουμπέιρ, στην κεντρική Συρία, τονίζοντας πως «οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις σφαγές να γίνουν η καθημερινή πραγματικότητα στη Συρία».

Συμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξεφρασε την πεποίθηση  ότι οι ελπίδες για μία ευόδωση του ειρηνευτικού σχεδίου «ξεθωριάζουν».

«Ο συριακός λαός αιμορραγεί», είπε ο Γενικός Γραμματέας μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών. «Είναι θυμωμένος. Θέλει ειρήνη και αξιοπρέπεια. Πάνω απ' όλα, θέλει (να αναληφθεί) δράση από την διεθνή κοινότητα».

«Ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου είναι άμεσος και πραγματικός», πρόσθεσε ο Μπαν, τονίζοντας πως «οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το χάος» που επικρατεί στη χώρα.
Πηγή: skai.gr