Ρωσία: Δοκίμασε νέο διηπειρωτικό πύραυλο - μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σε επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) προχώρησε την Τετάρτη, 23 Μαΐου, η Ρωσία, στέλνοντας ένα σκληρό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα που προσπαθούν να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη.

Ο πύραυλος, που μετέφερε μία ψεύτικη κεφαλή, εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, στην περιοχή του Αρκανγκέλσκ στον Αρκτικό Ωκεανό, και κατέπεσε στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος αναμένεται να ενισχύσει τις βαλλιστικές δυνατότητες της Ρωσίας, «περιλαμβανομένης της δυνατότητας να κατανικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα που δημιουργούνται», σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την αντιπυραυλική ασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ ως προσπάθεια υποβάθμισης των δυνατοτήτων αποτροπής που διαθέτει, φοβούμενη ότι θα μπορεί να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους έως το 2018.

Η ασπίδα, η κατασκευή της οποίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί περί το 2020, θα περιλαμβάνει αναχαιτιστικές πυραυλικές μονάδες στην Ρουμανία και την Πολωνία, ραντάρ στην Τουρκία και συμπληρωματικά πλωτά μέσα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον αντιτείνει ότι τα πυραυλικά αντίμετρα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρηνικής επίθεσης από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα, και δεν αφορούν τη Ρωσία.

Όμως το Κρεμλίνο δεν έχει πειστεί. Κατά τη διάρκεια συνέλευσης που έλαβε χώρα στη Μόσχα στις αρχές Μαΐου, ο στρατηγός Νικολάι Μακάροβ προειδοποίησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει προληπτικές επιθέσεις εναντίον αμυντικών πυραυλικών εγκαταστάσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η Μόσχα να παγιδευτεί διπλωματικά από την εισαγωγή ισχυρότερων όπλων, καθώς όποια βελτίωση του πυραυλικού οπλοστασίου της θα υποβαθμίσει το επιχείρημά της ότι η ασπίδα αποτελεί απειλή για τη ρωσική ασφάλεια.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος