Έρευνα για το έλλειμμα 2 δισ. στην JP Morgan Chase

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ελλείμματος επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μέρους της τράπεζας JP Morgan Chase.

Πηγές δηλώνουν ότι η διερεύνηση βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, ενώ πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα ήταν αποτέλεσμα περίπλοκων και επίμαχων επενδυτικών συναλλαγών στο γραφείο της τράπεζας στο Λονδίνο.

Ο κ. Ντάιμον δήλωσε στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της εταιρείας ότι το τεράστιο αυτό έλλειμμα είναι αποτέλεσμα «αυτοκαταστροφικών» λαθών της εταιρείας από ανώτερα διευθυντικά της στελέχη και σημείωσε «ότι ήταν κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει». Όμως παρά το χάσιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι μέτοχοι ενέκριναν την παραμονή του στη θέση του προέδρου της εταιρείας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο κ. Ντάιμον, που παραδέχτηκε ότι οι έλεγχοι στις επενδυτικές τακτικές της JP Morgan ήταν «ελλιπείς», έχει αντιταχθεί έντονα στην αμερικανική νομοθεσία για αυστηρότερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σχολιάζοντας το θέμα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην JP Morgan αποδεικνύουν την αναγκαιότητα τέτοιων ελέγχων για να αποφευχθούν προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, παρόμοια με αυτά που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, διαθέτει στην εν λόγω τράπεζα καταθέσεις τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων έως ενός εκατομμυρίου ευρώ δολαρίων.

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του προέδρου, που ανακοινώνεται κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του - που προέρχεται κυρίως από συγγραφικά δικαιώματα - είναι τοποθετημένο σε ομόλογα, η αξία των οποίων κυμαίνεται από 1 έως 5 εκατομμύρια δολάρια.

Το ζεύγος Ομπάμα διαθέτει επίσης δύο επενδυτικούς λογαριασμούς που προορίζονται για τις σπουδές των παιδιών τους.
Πηγή: Πηγή: VOA