Κλείσιμο

Δικάζονται οι πέντε κατηγορούμενοι για την 11η Σεπτεμβρίου

Στο στρατοδικείο του Γκουαντάναμο προσήχθησαν οι πέντε κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δικαστούν.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ακόμα και την ποινή του θανάτου.

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται δημοσίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων, Khalid Sheikh Mohammed, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, θεωρεί ότι η δίκη είναι άδικη.

Πάντως ένας από τους κατηγορούμενους ο Ramzi Binalshibh μίλησε και είπε ότι υποψιάζεται πως οι Αμερικανοί μπορεί να τον σκοτώσουν κατά τη διάρκεια της δίκης και μετά να πουν ότι αυτοκτόνησε. 

Η δίκη άργησε να ξεκινήσει, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να φορέσουν ακουστικά προκειμένου να ακούσουν τη μετάφραση στα αραβικά. Επίσης ο Ramzi Binalshibh γονάτισε για να προσευχηθεί, ενώ ο Waleed bin Attash, αρχικά εμφανίστηκε δεμένος στην καρέκλα του, αλλά μετά του αφαιρέθηκαν τα δεσμά, καθώς ο δικηγόρος του διαβεβαίωσε ότι η συμπεριφορά του θα είναι κόσμια.

Οι πέντε κατηγορούνται για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσιλβάνια, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 2.976 ανθρώπων. Μεταξύ άλλων κατηγορούνται για τρομοκρατία και φόνο.

Οι δικηγόροι τους τονίζουν ότι η δίκη στερείται νομιμότητας, καθώς έχουν περιορισμένη πρόσβαση στους κατηγορούμενους.

Τη δίκη παρακολούθησαν, μέσω κλειστού κυκλώματος, ορισμένοι συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων.

Οι πέντε κατηγορούμενοι είχαν εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2008, αλλά το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σχεδίαζε να κλείσει το Γκουαντανάμο, σταμάτησε προσωρινά την λειτουργία των στρατιωτικών δικαστηρίων και μετέφερε τους υπόπτους της 11ης Σεπτεμβρίου για να δικαστούν στη Νέα Υόρκη. Η δίκη ξεκίνησε ξανά τον επόμενο Απρίλιο.
Ο κυριότερος λόγος της καθυστέρησης, είναι ο νεοεισαχθείς αμερικανικός νόμου που δεν επιτρέπει να παρουσιάζονται στο δικαστήριο αποδεικτικά στοιχεία που είναι προϊόν βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με έγγραφα της CIA, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2009, ο Μοχάμεντ ανακρίθηκε με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού 183 φορές σε μυστική φυλακή το 2003.
Πηγή: Πηγή: BBC, Associated Press