Για «ολοκληρωτισμό στη Βενεζουέλα» μιλά αμερικανός στρατηγός

Την εκτίμηση ότι η Βενεζουέλα «διολισθαίνει προς τον ολοκληρωτισμό» εξέφρασε ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Τζέιμς Χιλ, με αφορμή την επέμβαση δυνάμεων του στρατού της Βενεζουέλας για να διαλυθούν συγκεντρώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης.
Ο στρατηγός Χιλ ερωτηθείς για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου από την Παρασκευή σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και οπαδών της αντιπολίτευσης έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, δήλωσε ότι η χώρα «διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον ολοκληρωτισμό... κάτι που θα έπρεπε να ενοχλεί τους πάντες».
Ο Αμερικανός στρατηγός τάχθηκε υπέρ μίας συνταγματικής αλλαγής μέσω δημοψηφίσματος και θύμισε τη στάση που τήρησε ο στρατός της Βενεζουέλας στη διάρκεια της γενικής απεργίας, που διήρκεσε από το Δεκέμβριο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Τσάβες.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την ανατροπή του.
Η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται κάθε σχέση με τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης και υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη χώρα για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα.
Στο μεταξύ παραιτήθηκε ο επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη παραιτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες, ενισχύοντας τη διεθνή εικόνα του ως αντικυβερνητικός παράγων, ενώ στη Βενεζουέλα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.
Η παραίτηση του πρέσβη Μίλος Αλκαλάι αποτελεί πλήγμα για τον αριστερό ηγέτη της χώρας καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια πολλή σκληρή εκστρατεία της αντιπολίτευσης η οποία ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε βάρος του, με συνέπεια να έχουν ξεσπάσει βίαιες ταραχές σε όλη τη χώρα.
Ο Αλκαλάι, διπλωμάτης καριέρας που μέχρι πρόσφατα στήριζε τον Τσάβες δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CNN «έχουμε μια Εθνική Εκλογική Επιτροπή η οποία αντί να προωθεί μια λύση δημιουργεί προβλήματα που δεν έχουν λύση».
Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια των αποψινών διαδηλώσεων στην επαρχία Ζούλια, 600 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας, οι δυνάμεις της αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα μέλος της «Δημοκρατικής Δράσης».
Η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου.
Πηγή: skai.gr