Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ζητά το Κοσσυφοπέδιο

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε, χθες το βράδυ, στην Πρίστινα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, όταν ο Κοσοβάρος πρόεδρος, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή τους, είπε ότι ζήτησε από τον κ. Νάνο να αναγνωρίσει η Αλβανία την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θα προχωρήσει στην πράξη αυτή η κυβέρνηση των Τιράνων, ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση, αναφέροντας πως «η ανεξαρτησία δεν είναι ένα τόσο τυπικό πράγμα». Όμως, αμέσως παρενέβη ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, λέγοντας ότι «η Αλβανία έχει κιόλας αναγνωρίσει, εδώ και χρόνια, την ανεξαρτησία μας», αναφερόμενος σε τυπική πράξη αναγνώρισης της τότε κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, το 1993.
Πάντως, η πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Πρίστινα, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, φαίνεται πως άρχισε να «λιώνει τους πάγους» στις σχέσεις των σοσιαλιστών με το κόμμα του προέδρου Ρουγκόβα, τη Δημοκρατική Ένωση Κοσσυφοπεδίου, το οποίο είχε ιδιαίτερες καλές σχέσεις μόνο με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.
Ο Ρουγκόβα, ο οποίος πολλές φορές είχε αρνηθεί προσκλήσεις να επισκεφθεί τα Τίρανα, άφησε να εννοηθεί ότι αποδέχθηκε την την πρόσκληση να μεταβεί στην αλβανική πρωτεύουσα τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μεταξύ, σε συναντήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με τον πρώην αρχηγό του Ου-Τσε-Κα, Χασίμ Τάτσι και με τον πρόεδρο του Κόμματος για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντίνα, οι συνομιλητές του εκτίμησαν βαθιά -όπως είπαν- την τεράστια συμβολή της αλβανικής κυβέρνησης και του ίδιου του Φατός Νάνο στην απελευθέρωση του Κόσοβου από τα σερβικά στρατεύματα κατοχής.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UMNIK), Χάρι Χόλκερι, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Φατός Νάνο, του είπε: «βλέπω ότι είστε πολύ δημοφιλής στο Κόσοβο».
Πηγή: skai.gr