Κλιμακώνεται η κόντρα Ολάντ-Μέρκελ

Ο γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης, Φρανσουά Ολάντ, κλιμάκωσε τη μαινόμενη κόντρα του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στρέφοντας τα βέλη του στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης που «έπλεξε» το Βερολίνο, σε συνεργασία με τον ανθυποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Νικολά Σαρκοζί.

«Η Μέρκελ έχει ηγηθεί της Ευρώπης με τον Σαρκοζί και μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά εχθές, 24 Απριλίου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του ο κ. Ολάντ. «Εάν εκλεγώ πρόεδρος, θα επικεντρωθούμε στο χτίσιμο της Ευρώπης. Αρκετά με τον δίχως όρια ανταγωνισμό, αρκετά με τη λιτότητα», προσέθεσε.

«Αυστηρός προϋπολογισμός, ναι, δια βίου λιτότητα, όχι» συνέχισε ο κ. Ολάντ, καταλήγοντας ότι πρώτη του πράξη από τον προεδρικό θώκο θα είναι να μεταφέρει «τη γαλλική ψήφο για μία διαφορετική Ευρώπη» στην κ. Μέρκελ. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τις θέσεις του προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, που είναι απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση Σαρκοζί.

Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν στον απόηχο παρόμοιων σχολίων που έχει πραγματοποιήσει ο σοσιαλιστής υποψήφιος. Ενδεικτικά, πριν από τρεις μέρες, καταφέρθηκε εναντίον της λιτότητας, γνωμοδοτώντας ότι «προκαλεί απόγνωση στους ανθρώπους».

Στο Βερολίνο, το στρατόπεδο Μέρκελ παρέμεινε ψύχραιμο παρά την κριτική Ολάντ. Εμφανιζόμενη σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η «αξιοπιστία» της Ευρώπης βασίζεται στην επιτυχία της προσπάθειας να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα και χρέη.

«Δεν λέμε ότι η [περικοπή δαπανών] λύνει όλα τα προβλήματα», υπογράμμισε η καγκελάριος, «[αλλά] δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα από όσα εισπράττεις. Όλοι το γνωρίζουν αυτό». Η κ. Μέρκελ έχει επανειλημμένα εκφράσει την προτίμησή της να επανεκλεγεί ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος Σαρκοζί.

«Εάν ο κ. Ολάντ πει ότι επιθυμεί να αυξήσει τις [γαλλικές] κρατικές δαπάνες και να αποταμιεύσει λιγότερα, θα απολέσει την εμπιστοσύνη των αγορών», απάντησε από πλευράς του ο Πίτερ Αλτμάιερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου. «Εμείς θα εμμείνουμε στις θεμελιώδεις αρχές μας, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική», κατέληξε.

Η εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, που είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, ουσιαστικά αντανακλά μία πολιτική διαμάχη γύρω από τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Αντικείμενο διαφωνίας αποτελεί και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, που εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το εν λόγω έγγραφο επιβάλει αυστηρούς ελέγχους και ποινές για τα κράτη που δεν εφαρμόζουν μία συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική. Ο κ. Ολάντ ισχυρίζεται ότι θα «επαναδιαπραγματευτεί» το σύμφωνο, προσθέτοντας αδιευκρίνιστα μέτρα ανάπτυξης. Αντίθετα, το Βερολίνο αντίκειται σε τυχόν αλλαγές.

Για ολόκληρη τη συνέντευξη Ολάντ δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος