ΗΠΑ: Άλλες πέντε πολιτείες κέρδισε ο Ρόμνεϊ

Ο πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές που έγιναν την Τρίτη, στην Νέα Υόρκη, το Κονέτικατ, την Πενσυλβανία, το Ντέλαγουέαρ και το Ροντ Άϊλαντ. Με τις νίκες του και στις 5 αυτές πολιτείες ο κ. Ρόμνι έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την συγκέντρωση του αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου.

Από τους τρεις εναπομείναντες ανταγωνιστές του για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα, ένας, ο τέως γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ αποσύρθηκε από την κούρσα πριν δύο εβδομάδες ενώ οι άλλοι δύο, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νιούτ Γκίνγκριτζ και ο βουλευτής Ρον Πωλ, συγκεντρώνουν ελάχιστες εκλεκτορικές ψήφους και ουσιαστικά αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στον κ. Ρόμνι.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιδιώκει επανεκλογή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να εξασφαλίσει το χρίσμα του Προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζει αναμέτρηση από κανέναν άλλο διεκδικητή φέτος.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε την Τρίτη διήμερη περιοδεία σε κολέγια της χώρας στην Βόρεια Καρολίνα, το Κολοράντο και την Αϊόβα με στόχο να προωθήσει τα σχέδιά του για πιο προσιτές σπουδές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο πρόεδρος επιδιώκει να πείσει το Κογκρέσο να επεκτείνει την ισχύ νόμου που λήγει τον Ιούλιο προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξηση των επιτοκίων πάνω στα εκπαιδευτικά δάνεια.

Ο κ. Ρόμνι ο οποίος έχει εγείρει το ερώτημα τι έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα για τους νέους από τότε που εγκαθιδρύθηκε στον Λευκό Οίκο, επίσης ευνοεί την παράταση της ισχύος του ίδιου νόμου.
Πηγή: Πηγή: VOA