Ναυτική τραγωδία στις Φιλιππίνες

Ένας νεκρός, περίπου 150 αγνοούμενοι και πάνω από 700 διασωθέντες είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυτελές επιβατηγό πλοίο, καθώς έπλεε ανοικτά της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από ισχυρή έκρηξη στο μηχανοστάσιο και υποχρέωσε εκατοντάδες άνθρωποι να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στη νύχτα, σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από τις φλόγες που τύλιξαν στο σκάφος.
Το πολυτελές πλοίο είχε αποπλεύσει μία ώρα νωρίτερα από τη Μανίλα πλέοντας προς το Μπακολόντ, στο κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων. «Εγκαταλείψαμε το πλοίο με ένα σχοινί και κολυμπήσαμε μέχρι το πλησιέστερο αλιευτικό», περιέγραψε ο Τζέτρο Ρεστίζα, ένας από τους 43 μαθητευόμενους μηχανικούς που έκαναν εκπαιδευτικό ταξίδι.
Φορώντας ακόμα τα σωσίβια εκατοντάδες από τους ναυαγούς που έχασαν συγγενείς τους μέσα στο χάος, προσπαθούσαν να μάθουν νέα τους. Ο Ροντέλ Καστίγιο έλαβε στο κινητό τηλέφωνο ένα μήνυμα αγωνίας από τη σύζυγό του, που με την 15χρονη κόρη τους ταξίδευε για να επισκεφθεί την οικογένειά της. «Το πλοίο φλέγεται. Μην ανησυχείς. Είμαστε ασφαλείς, αλλά χώρισα από το παιδί», γράφει η σύζυγος του Ροντέλ Καστίγιο που πέρασε ώρες αγωνίας μέχρι να πληροφορηθεί ότι είχε σωθεί και η κόρη του, αλλά οδηγήθηκε στην ξηρά με άλλο σκάφος.
Η ακτοφυλακή δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό νεκρών, αλλά επισημαίνει ότι ο αριθμός των αγνοουμένων θα μειωθεί, καθώς ολοένα και περισσότερα σκάφη καταπλέουν στη Μανίλα μεταφέροντας ναυαγούς. Κατά την εγκατάλειψη του φλεγόμενου πλοίου τραυματίσθηκαν 14 άνθρωποι, από τους οποίους ορισμένοι έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Σε βοήθεια των ναυαγών έσπευσαν δεκάδες αλιευτικά, αλλά και σκάφη της ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού, που ερευνούσαν στη διάρκεια της νύχτας στα νερά της περιοχής.
Το πλοίο δεν μετέφερε υπεράριθμους επιβάτες, αφού είχε δυνατότητα μεταφοράς 1672 ανθρώπων και στο συγκεκριμένο ταξίδι επέβαιναν 702 επιβάτες και 159 μέλη του πληρώματος. Το επιβατηγό σκάφος ήταν νεότευκτο και πολυτελές, διαθέτοντας συνεδριακό κέντρο, δωμάτιο καραόκε, κέντρο αισθητικής και εντυπωσιακά εστιατόρια.
Τα αίτια της έκρηξης στο μηχανοστάσιο δεν έχουν διευκρινισθεί. Καθώς το πλοίο ρυμουλκείτο στο νησί Μπατάαν έγινε μία δεύτερη ισχυρή έκρηξη και φλόγες ξεπήδησαν από το εσωτερικό, που ετέθησαν υπό έλεγχο από τα πυροσβεστικά σκάφη που το συνόδευαν.
Πηγές: ΑΠΕ - Reuters - Γαλλ. Πρακτ. - Γερμ. Πρακτ.

Πηγή: skai.gr