Η ΕΕ χαιρετίζει την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Λευκορωσία

Την πρόωρη αποφυλάκιση δύο πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία, χαιρέτισε η επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Βαρόνη Κάτριν Άστον. Πρόκειται για τον Αντρέι Σαννίκοβ, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2010 απέναντι στον Αλεξάντερ Λουκασένκο και για τον βοηθό του, Ντμίτρι Μπονταρένκο.

΄Υστερα από την απελευθέρωσή τους η Βαρόνη Άστον προέτρεψε το Μινσκ να προχωρήσει στην απελευθέρωση και των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων.

Ο κ. Sannikov είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη τον περασμένο Μάιο με την κατηγορία της οργάνωσης των μαζικών διαδηλώσεων ύστερα από τις προεδρικές εκλογές.

«Οι κ. Σαννίκοβ και Μπονταρένκο είναι σύμβολα του αγώνα για μια δημοκρατική Λευκορωσία» δήλωσε η  Κάτριν Άστον Ashton.

«Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν τώρα άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να σεβαστούν τα ατομικά και πολιτικά τους δικαιώματα» πρόσθεσε.

«Αυτό θα συμβάλει οπωσδήποτε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Λευκορωσίας» επεσήμανε.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας,συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ταξιδιών σε περισσότερους από 200 υπαλλήλους. Πρόσφατα μάλιστα, η ΕΕ ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από το Μινσκ.


Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου