Διαμάχη ορθόδοξου κλήρου στην ΠΓΔΜ

Kουκουλοφόροι εισέβαλαν οπλισμένοι σε εξοχική κατοικία την οποία χρησιμοποιούν σαν μοναστήρι οι διαφωνούντες με το εκκλησιαστικό καθεστώς και αφού έσυραν εκτός δυο μοναχές που βρίσκονταν στο χώρο εκείνη την ώρα, άρπαξαν εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη και πυρπόλησαν το σπίτι.
Η ενέργεια εντάσσεται στην κλιμάκωση των διώξεων σε βάρος μερίδας του κλήρου της ΠΓΔΜ η οποία διακήρυξε την επιστροφή της στο πατριαρχείο Σερβίας, απ` όπου η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία³ είχε αποσχιστεί το 1967, δίχως πάντως να αναγνωρίζεται έκτοτε από καμία ορθόδοξη εκκλησία.
Οι διαφωνούντες ιερωμένοι, που απαρτίζονται κυρίως από μοναχούς και τρεις μητροπολίτες, συγκρότησαν την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και επανεντάχθηκαν στη σερβική εκκλησία, αλλά, όπως καταγγέλλουν έκτοτε βρίσκονται υπό διωγμό.
Στις 11 Ιανουαρίου η αστυνομία εισέβαλε στην ίδια εξοχική κατοικία που ανήκει στο μητροπολίτη Βέλες Γιόβαν και έχει μετατραπεί σε κέντρο των δραστηριοτήτων των διαφωνούντων ιερωμένων, συνέλαβε και οδήγησε στο δικαστήριο τον ιδιοκτήτη με την κατηγορία της υποκίνησης θρησκευτικών παθών, ενώ χθες ανέλαβαν δράση παρακρατικοί.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατατρομοκράτησής μας³, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΑΠΕ ο συγκεκριμένος ιερωμένος.
"Έδιωξαν από τα μοναστήρια εξήντα μοναχές και μοναχούς, αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να προσευχόμαστε σε κατακόμβες όπως ο πρώτοι χριστιανοί³, πρόσθεσε.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο επεισόδιο ο κ.Γιόβαν είπε: «Χθες το βράδυ, λίγη ώρα αφότου είχαμε ολοκληρώσει τη σύνοδο στο σπίτι που χρησιμοποιούμε για τις θρησκευτικές μας εκδηλώσεις, γιατί δεν μας επιτρέπουν να τις κάνουμε σε εκκλησίες και μοναστήρια, πέντε-έξι άτομα που φορούσαν μάσκες όρμησαν μέσα με πιστόλια, έβγαλαν έξω δυο μοναχές και αφού έκαναν πλιάτσικο έβαλαν φωτιά. Ηρθε αργότερα η αστυνομία και ο εισαγγελέας, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα συλληφθούν οι δράστες³.
Η εκκλησιαστική διαμάχη στους κόλπους της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας³, γύρω από το εάν θα πρέπει να επανέλθει στο προ του 1967 καθεστώς, να επανενταχθεί δηλαδή στο ορθόδοξο πατριαρχείο της Σερβίας, έχει λάβει διαστάσεις στην ΠΓΔΜ και έχει εμπλακεί σε αυτήν και η πολιτική ηγεσία. Μάλιστα μεταξύ του πατριάρχη Σερβίας Παύλου και του προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Μπόρις Τράϊκοφσκι έχουν ανταλλαγεί επιστολές.
Αναλυτές των εκκλησιαστικών πραγμάτων στα Σκόπια διαβλέπουν πίσω από τις ακραίες αντιδράσεις των αρχών απέναντι στους ολιγάριθμους αντιφρονούντες, σε σχέση με το σώμα των ιερωμένων που συσπειρώνεται στην «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία³, κρυφούς φόβους της πολιτικής ελίτ για γενικότερες βλέψεις της Σερβίας απέναντι σε αυτή τη χώρα, όπου λόγω των εθνοτικών προβλημάτων και της αστάθειας, η καχυποψία έναντι των γειτόνων δεν έχει εκλείψει.
Η μεγάλη πλειοψηφία του κλήρου και των πιστών της ΠΓΔΜ πάντως, συσπειρώνονται γύρω από τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία³.
Πηγή: skai.gr