Ανάν: «Ζωντανές» οι ελπίδες για ειρήνη στη Συρία

Την πεποίθησή του ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί είναι ακόμα «ζωντανό» εξέφρασε σήμερα, 10 Απριλίου, ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Ανάν.

«Έχουμε ακόμη χρόνο μεταξύ του τώρα και της 12ης [Απριλίου] ώστε να σταματήσουμε τη βία», τόνισε ο κ. Ανάν, παραδεχόμενος όμως ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ πρέπει να κάνει μία «ριζική αλλαγή πορείας» προκειμένου να τηρήσει τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την κυβέρνηση Άσαντ και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, η Δαμασκός όφειλε να αποσύρει τα στρατεύματά της και όλα τα βαρέα όπλά από τα πληθυσμιακά κέντρα μέχρι σήμερα, ενώ έως τις 12 Απριλίου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί η οριστική κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες συνέχισαν το βομβαρδισμό των πόλεων Χομς και Χάμα. Μη διασταυρωμένες αναφορές αποκαλύπτουν ότι δεν έχει ακόμα παρατηρηθεί απόσυρση προσωπικού και τεθωρακισμένων αρμάτων από αυτές τις πόλεις.

Από την πλευρά του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός εξωτερικών Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ ισχυρίστηκε ότι η Δαμασκός έχει ήδη αποσύρει κάποια στρατεύματα από τις πολιορκούμενες πόλεις, τονίζοντας μάλιστα ότι οι «συμμορίες» των ανταρτών, τους οποίους η Δαμασκός έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «τρομοκράτες», είναι υπεύθυνοι για τη συνέχιση των συγκρούσεων.

Πρωτύτερα, η κυβέρνηση Άσαντ είχε ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις από τους αντάρτες ότι προτίθενται να αποθέσουν τα όπλα τους, προκειμένου η ίδια να τηρήσει τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου. Ο κ. Ανάν έχει ξεκαθαρίσει ότι η παροχή τέτοιων διαβεβαιώσεων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου.

Επιπλέον, ο κ. Ανάν σχολίασε ότι έχει πληροφορηθεί την απόσυρση κρατικών δυνάμεων από κάποιες περιοχές, τονίζοντας όμως ότι τα επίμαχα στρατεύματα φαίνονταν να μετακινούνται σε ζώνες που δεν είχαν ακόμα στοχοποιηθεί.

Δριμύτερη κριτική στην κυβέρνηση Άσαντ άσκησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, που, στηριζόμενο σε δορυφορικές φωτογραφίες, χαρακτήρισε τις συριακές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί ειρηνικών προθέσεων «ένα κραυγαλέο ψέμα». Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λευκός Οίκος, που αρκέστηκε να σχολιάσει ότι οι υποσχέσεις της Δαμασκού «αποδεικνύονται συντριπτικά άδειες».

Η συνέχιση της βίας προκάλεσε εκ νέου το μένος της Τουρκίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου να επιστρέφει εσπευσμένα στην Άγκυρα από την Κίνα όπου βρισκόταν. Στο μεσοδιάστημα, ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε στον Άσαντ προσωπική ευθύνη για τις σφαγές αμάχων: «Συνεχίζει να σκοτώνει 60, 70, 80, 100 κάθε μέρα», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις πυροβολούν «ανηλεώς» και πισώπλατα γυναικόπαιδα που προσπαθούν να διαφύγουν.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος