Κλείσιμο

Εξαφάνιση υποψηφίου για τη ρωσική προεδρία

Η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαρτίου, Ιβάν Ρίμπκιν, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από την περασμένη Πέμπτη και θεωρείται άνθρωπος του εξόριστου επιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόβσκι.
Οι έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν το τμήμα εγκλημάτων της αστυνομίας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (FSB, πρώην ΚGB), ξεκίνησαν έπειτα από επίσημη δήλωση εξαφάνισης που έκανε στη ρωσική αστυνομία η σύζυγος του Ρίμπκιν, Αλμπίνα Ρίμπκινα.
«Επέστρεψε στο σπίτι το βράδυ της Πέμπτης και άφησε το σωματοφύλακά του και τον οδηγό του να φύγουν. Οταν έφτασα αργότερα δεν τον βρήκα εκεί και από τότε δεν έχω νέα του», είπε η κα Ρίμπκινα.
«Κανένας δεν είδε πως βγήκε, κανένας δεν ξέρει με ποιόν μίλησε στο τηλέφωνο», διευκρίνισε η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Ρίμπκιν, Ξένια Πονομαρίοβα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ» της Μόσχας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της απαγωγής.
Ο Ιβάν Ρίμπκιν, πρώην πρόεδρος της Δούμας (κάτω βουλή) ανακηρύχθηκε χθες, Σάββατο, ανεξάρτητος υποψήφιος από την εκλογική επιτροπή. Είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος «Φιλελεύθερη Ρωσία», το οποίο ιδρύθηκε το 2002 με τη βοήθεια του Μπερεζόφσκι, και παρέμεινε πιστός στον επιχειρηματία μετά το σχίσμα που διαίρεσε στα δυο το κόμμα.
Ο Μπερεζόφσκι καταζητείται από τη ρωσική δικαιοσύνη και τώρα βρίσκεται στη Βρετανία ως πολιτικός πρόσφυγας. Ο Ρίμπκιν, που είχε διατελέσει και γραμματέας του Συμβουλίου ρωσικής ασφάλειας, κατηγορήθηκε παλιότερα για επαφές με τους τσετσένους αυτονομιστές.
Πηγή: skai.gr