ΕΕ: Κυρώσεις στη σύζυγο του Άσαντ

Ταξιδιωτική απαγόρευση καθώς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων επιβάλουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σύζυγο του ηγέτη της Συρίας, ΄Ασμα αλ Άσαντ, καθώς και σε άλλα μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με διπλωμάτες, όπως αναφέρει το BBC.

H σύζυγος του Σύρου προέδρου είναι ανάμεσα στα 12 άτομα που έχουν προστεθεί στον κατάλογο των κυρώσεων, στον οποίο περιλαμβάνεται ήδη και ο σύζυγός της.

Πάρ' όλα αυτά «Η ταξιδιωτική απαγόρευση δεν μπορεί να την αποτρέψει από το να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο» λένε Βρετανοί αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, αντικυβερνητικοί ακτιβιστές κατηγορούν το καθεστώς για τον θάνατο χιλιάδων διαδηλωτών το 2011.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να συντρίψει τους εξεγερμένους.

Ο κ. Άσαντ έχει υποσχεθεί πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι παρατηρητές και οι αντίπαλοι του απορρίπτουν τα σχέδιά του ως πρόφαση.

Ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες λέει ότι για χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι η δυτική ανατροφή της κας Ασαντ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις στη Συρία.

Η 36χρονη είναι συριακής καταγωγής, αλλά έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο δυτικό Λονδίνο και σε γενικές γραμμές έχει κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ στο καθεστώς του συζύγου της.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο με άρθρο της στην εφημερίδα Times της Βρετανίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο σύζυγός της συνεχίζει να είναι ο κατάλληλος αρχηγός για τη Συρία.
Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου