Μάλι: Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει το πραξικόπημα

Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε την «δια της βίας ανάληψη της εξουσίας» από μερίδα στρατιωτικών στο Μάλι» και την απομάκρυνση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ενώ ζήτησε την «άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο ζήτησε απ’ τους στρατιωτικούς να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Προέδρου, Αμάντου Τουμάνι Τουρέ και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι αξιωματούχοι της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει το πραξικόπημα ενώ ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης δήλωσαν την αναστολή της παρεχόμενης βοήθειας μέχρι την επίλυση της κρίσης.

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση και δηλώνουν ότι έχουν κλείσει τα σύνορα. Πρόσθεσαν ότι ο πρόεδρος ήταν ασφαλής.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι ο Πρόεδρος Amadou Toumani Toure δεν βρίσκεται υπό την επιτήρηση των στασιαστών.

Εν τω μεταξύ, στρατιώτες λεηλάτησαν το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα του Μπαμάκο, μετά το πραξικόπημα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Moses Wetangula και η αντιπροσωπεία του έχουν αποκλειστεί στο Μάλι, καθώς το αεροδρόμιο Μπαμάκο είναι κλειστό. Ο υπουργός βρισκόταν στη χώρα καθώς συμμετείχε σε συνέδριο της Αφρικανικής Ένωσης για την ειρήνη και την ασφάλεια.


Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου