Ομπάμα: Επενδύσεις σε οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την κατασκευή περισσότερων οχημάτων που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και την θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών για να δοθούν κίνητρα στους αμερικανούς να χρησιμοποιούν τέτοια οχήματα, σε μια περίοδο που αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων.

Ο κ. Ομπάμα την Τετάρτη άρχισε την προεκλογική εκστρατεία του από την Βόρεια Καρολίνα, όπου επισκέφθηκε εργοστάσιο κατασκευής φορτηγών οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το 2% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, αλλά καταναλώνουν το 20%, ένα ποσοστό που όπως είπε, πρέπει να αλλάξει.

«Δεν θα πρέπει να επιμένουμε σε ενεργειακές πηγές του προηγούμενου αιώνα» τόνισε ο κ. Ομπάμα «Θα πρέπει να αναπτύσσουμε συνεχώς νέες πηγές ενέργειας και γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε επενδύσεις που έχουν σχεδόν διπλασιάσει την χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αμερικανούς πολίτες».

Με τις αγορές να ανησυχούν για τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και δυτικών χωρών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή πετρελαίου ευθύνεται κατά τα 2/3 για την λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης και γι’ αυτό οι οδηγοί στις ΗΠΑ πληρώνουν τώρα τιμές ρεκόρ που αγγίζουν το ένα δολάριο το λίτρο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς αυξάνονται οι μετακινήσεις.

Οι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα που θα αναμετρηθούν με τον Μπάρακ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, επιτίθενται τακτικά στην ενεργειακή πολιτική του αμερικανού Προέδρου υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί άδεια για περισσότερες γεωτρήσεις στις ΗΠΑ. Αλλά ο κ. Ομπάμα είπε στους εργαζόμενους της εταιρείας Daimler, κατά την σημερινή του επίσκεψη, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χαράξουν μια περιεκτική πολιτική και να αναπτύξουν παράλληλα καθαρές πηγές ενέργειας που θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.

Ο κ. Ομπάμα ζήτησε αύξηση των φοροαπαλλαγών στα υβριδικά οχήματα από 7,5 χιλιάδες που είναι σήμερα σε 10 χιλιάδες δολάρια. Ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι μέχρι το 2015, ολόκληρος ο στόλος των κρατικών φορτηγών οχημάτων θα χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα. Ανακοίνωσε επίσης σχέδιο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την ενίσχυση των πολιτειακών κυβερνήσεων, ώστε να αγοράσουν οχήματα νέας τεχνολογίας που δεν θα χρησιμοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο.
Πηγή: Πηγή: VOA