Συνάντηση Μπους - Ερντογάν για το Κυπριακό

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης Μπους - Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον.
Εν τω μεταξύ, ο Κόφι Ανάν, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον Τάσο Παπαδόπουλο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα απαιτούμενα δημοψηφίσματα και να εισέλθει ενωμένη η Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν ως σημείου αναφοράς για διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τυχόν δημοψήφισμα στην Κύπρο θα γίνει μόνο μετά την υπογραφή «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ των δύο κοινοτήτων και σημειώνοντας ότι ΔΕΝ έχει σημασία αν η τελική μορφή της λύσης θα ονομάζεται ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σημασία έχει να επιτευχθεί συμφωνία».
Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε, πάντως, τη θέση του ότι «η λύση του Κυπριακού ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ».
Αισιοδοξία Πρόντι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η επίτευξη λύσης για την Κύπρο είναι εφικτή πριν από την 1η Μαΐου».
«Ο κ. Ερντογάν κατανόησε ότι δεν υπάρχει άλλο σημείο εκκίνησης για την επίτευξη λύσης από το σχέδιο του ΟΗΕ». Αυτή η αρχή «είναι αποδεκτή» από τον τούρκο πρωθυπουργό, δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio France Internationale.
«Εθεσα στον όλους τους όρους για την επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου και είχε μία πολύ, πολύ θετική στάση», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος επισκέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες την Τουρκία.
«Είχαμε την απόδειξη ότι η συγκατοίκηση είναι δυνατή. Γιατί να αναβάλουμε για αύριο αυτό που είναι δυνατόν να γίνει σήμερα;», είπε επισημαίνοντας ότι «ο Κόφι Ανάν είναι αποφασισμένος να έχει αποτελέσματα σύντομα». Ο Κόφι Αναν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ρομάνο Πρόντι στις Βρυξέλλες όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή για μία ανασκόπηση των σχέσεων ΕΕ-ΟΗΕ και των σημαντικών διεθνών προβλημάτων που εκκρεμούν σήμερα.
Πηγή: skai.gr