Κλείσιμο

Μπροστά ο Μπους σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Τζον Κέρι, αυξάνει τη διαφορά του από τους αντιπάλους του, όμως θα έχανε τις εκλογές από το νυν πρόεδρο Τζορτζ Μπους αν αυτές γίνονται σήμερα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από το τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Οι ερωτηθέντες, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης, δήλωσαν σε ποσοστό 39% ότι ο γερουσιαστής Κέρι, ο οποίος προς γενική έκπληξη κέρδισε την περασμένη Δευτέρα τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, θα κερδίσει τελικώς το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων ο Κέρι έρχεται πρώτος με ποσοστό 29% και ακολουθούν ο Χάουαρντ Ντιν με 17%, ο γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς με 13% και ο απόστρατος στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ με 11%. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους κανείς δεν ξεπερνά το 5%. Στο σύνολο των ψηφοφόρων η δημοτικότητα του Κέρι φτάνει το 43% ενώ το 59% εκτιμά ότι «διαθέτει την προσωπικότητα που χρειάζεται για να υπηρετήσει ως πρόεδρος». Μόνο το 26% πιστεύει το ίδιο για τον Ντιν, για τον οποίο η αρνητική γνώμη (43%) είναι κατά πολύ υψηλότερη από τη θετική (28%). Ωστόσο, αν οι προεδρικές εκλογές γίνονται σήμερα ο Μπους θα τις κέρδιζε όποιον και αν είχε αντίπαλο.
Αν βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Κέρι θα λάμβανε ποσοστό 49% έναντι 42% του Δημοκρατικού υποψηφίου. Το 53% των ψηφοφόρων εγκρίνει τις ενέργειες του Μπους (από 58% που ήταν στις αρχές του έτους). Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Opinion Dynamics το διήμερο 21 και 22 Ιανουαρίου σε δείγμα 900 ατόμων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 3%.
Πηγή: skai.gr